Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ανθελληνικές θέσεις αξιωματούχου του ΕΛΑΣ για το μακεδονικό


 Είχαμε δει εδώ την συμφωνία σχετικά με το μακεδονικό που υπέγραψε ο εκπρόσωπος του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ Βασίλης Τζήμας με τους γιουγκοσλάβους και αλβανούς κομμουνιστές αντάρτες.
 Αυτή η στάση για το μακεδονικό ζήτημα δεν ήταν αποκλειστικό γνώρισμα της ηγεσίας αλλά χαρακτήριζε ολόκληρο το οικοδόμημα του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.
 Ενδεικτικά είναι τα γραφόμενα του Θανάση Μητσόπουλου που ήταν πολιτικός εκπρόσωπος του ΕΑΜ στο 30ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ που δρούσε στην κεντρική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στο όρος Πάικο.

 Βασική του θέση ήταν η χρήση του όρου "Μακεδόνας" ως εθνικός προσδιορισμός και ο σαφής διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και "Μακεδόνων".
  Ενδεικτικά παραθέτουμε τα παρακάτω, υπάρχουν και πολλές άλλες σχετικές αναφορές του ιδίου:

                    "Το 30ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ" του Θανάση Μητσόπουλου, σελ.136

                                  Στο ίδιο, σελ.188

                                  Στο ίδιο, σελ.240
 
 Μιλάει με τα χειρότερα λόγια για τους γραικομάνους σλαβόφωνους οι οποίοι ήταν σλαβόφωνοι με ελληνική συνείδηση και όχι εξελληνισθέντες σλαβομακεδόνες όπως λέει. Ειδικά αν αυτοί ήταν και παλιοί μακεδονομάχοι όπως ο καπετάν-Γκόνος, τότε ήταν δις κατακριτέοι..
  Προφανώς για τον Μητσόπουλο και τους συντρόφους του ήταν βαρύτατο αδίκημα το να υπάρχουν σλαβόφωνοι με ακμαία ελληνική συνείδηση που να έχουν παρελθόν μακεδονομάχου:
                                       Στο ίδιο, σελ.201

 Ειδικότερα για τους γραικομάνους σλαβόφωνους ο Μητσόπουλος είναι αποκαλυπτικός όσον αφορά την μεταχείρισή τους απ’τον ΕΛΑΣ:
                                    Στο ίδιο, σελ.288

 Δεν παραλείπει βέβαια να πει και το γνωστό παραμύθι περί δήθεν συνεργασίας με τους Γερμανούς (η γνωστή ασαφέστατη και αναπόδεικτη κατηγορία που εκτόξευαν τότε οι κομμουνιστές σε βάρος όλων όσων δεν συστρατεύονταν με το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ), αποφεύγοντας όμως να πάρει ξεκάθαρη θέση για τους λόγους της σύλληψης και εκτέλεσής τους.

 
 Ίσως κάποιοι να θεωρούν ότι ο Μητσόπουλος ήταν βορειοελλαδίτης και ως εκ τούτου είχε επηρεαστεί απ’τις ιδιάζουσες συνθήκες της εποχής στην Μακεδονία με τις διάφορες γλωσσικές μειονότητες. Ο Μητσόπουλος όμως δεν ήταν βορειοελλαδίτης, αλλά πελοποννήσιος γεννημένος στην Αρκαδία.
 Παρ’ολ’αυτά, σαν γνήσιος κομμουνιστής είχε εντρυφήσει για τα καλά στις ανθελληνικές θέσεις του κόμματός του για το μακεδονικό.

2 σχόλια:

  1. Φυσικά, ο...Καπετάν Γκόνος για τον οποίο κάνει λόγο στο βιβλίο του ο Μητσόπουλος, καμία απολύτως σχέση δεν έχει με τον γνωστό Μακεδονομάχο Γκόνο Γιώτα, αφού ο τελευταίος, όπως είναι γνωστό, πέθανε λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό. Ο Μητσόπουλος, έχω την εντύπωση, προσπαθεί να πλήξει τη φήμη του ήρωα Μακεδονομάχου Γκόνου Γιώτα, εκμεταλλευόμενος μιά απλή συνωνυμία και για το λόγο αυτό πουθενά δεν αναφέρει το όνομα Γιώτας, έτσι ώστε οι μη γνωρίζοντες να πιστέψουν ότι πρόκειται για τον πραγματικό Μακεδονομάχο.
    Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο στο υπόψη βιβλίο μπορεί κανείς να...απολαύσει στη σελ.127, όπου ο Μητσόπουλος αποκαλύπτει τον επαίσχυντο ρόλο του ΚΚΕ, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενά του βρίσκεται πίσω από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διόρθωση σε σχόλιο που έστειλα: Ο Γκόνος Γιώτας δεν πέθανε μετά την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό, αλλά σκοτώθηκε σε μάχη με τους οθωμανούς το 1911.

    ΑπάντησηΔιαγραφή