Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Καπετάνιος του ΕΛΑΣ εξηγεί σε ανοικτή συνδιάσκεψη πως μεταχειρίζονταν αυτούς που "δεν καταλαβαίνουν"


 Στις 07 Ιουλίου του 1943 έγινε στην Καστανιά συνδιάσκεψη των ανταρτών της Θεσσαλίας, με παρόντες την ηγεσία του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, εκπροσώπους των Αλβανών και Γιουγκοσλάβων κομμουνιστών ανταρτών, τον επικεφαλή της αγγλικής στρατιωτικής αποστολής Έντι Μάγερς και άλλους παράγοντες του αντάρτικου.

 Εκεί ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα στα οποία κάλλιστα θ μπορούσε να γίνει ευρεία αναφορά σε μελλοντική ανάρτηση. Επί του παρόντος όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρακάτω αποκαλυπτική ομιλία ενός ελασίτη καπετάνιου με το ψευδώνυμο καπετάν-Καραντάου ο οποίος έλεγε:

                  "Τρεις μορφές της Αντίστασης" του Απόστολου Στρογγύλη, σελ. 127

 Για την ακρίβεια το παραπάνω απόσπασμα ο συγγραφέας το αναδημοσιεύει αυτούσιο απ΄το βιβλίο "Το αντάρτικο ιππικό της Θεσσαλίας" του Μίκη Μπουκουβάλα που ως καπετάνιος της ταξιαρχίας ιππικού του ΕΛΑΣ ήταν φυσικά παρών στην συνδιάσκεψη.

 
 Έχουμε λοπόν, έναν καπετάνιο του ΕΛΑΣ (που χαρακτηρίζεται ως "μικροτύραννος του τόπου του" απ'τον Μπουκουβάλα) να λέει απροκάλυπτα μπροστά σε ανώτερους και "επισήμους" του αντάρτικου ότι "όποιος δεν μας καταλαβαίνει τον σφάζουμε"... και η μόνη αντίδραση που προκάλεσε ήταν τα γέλια των υπολοίπων...

 Μάλιστα, πολλά χρόνια αργότερα ο Ριζοσπάστης τον ενέτασσε στους "αξέχαστους αγωνιστές, που έπεσαν στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία και την προκοπή του λαού":
  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/storyPlain.do?id=3721233&action=print


 Τα σχόλια περιττεύουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου