Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η περίεργη στάση της ελληνικής πλευράς στο ζήτημα της μετεγκατάστασης της κυβέρνησης στην Κύπρο το 1941


   Ένα απ΄τα ενδιαφέροντα διπλωματικά παρασκήνια του Β'Π.Π ήταν και οι συζητήσεις σχετικά με την Κύπρο. Οι περισσότεροι ξέρουμε ότι μετά την κατάρρευση του μετώπου το 1941 η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε απ΄τους Βρετανούς την άδεια να μετεγκατασταθεί στην Κύπρο. Οι Βρετανοί αρνήθηκαν.
 Ο Β.Παπαδάκης στο έργο του "Διπλωματική Ιστορία του ελληνικού πολέμου 1940-1945" δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το θέμα.
  Η ελληνική πρόταση ήταν η παρακάτω (σελ.189-190):


































Όπως φαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε όχι μόνο την μετεγκατάστασή της στην Κύπρο αλλά παράλληλα ζήτησε να θεωρηθεί έστω και προσωρινά τμήμα της Κύπρου ως ελληνικό όπου θα εγκαθίστατο η κυβέρνηση με τον βασιλιά, και ζήτησε επίσης να μεταφερθούν 40.000 νεοσύλλεκτοι Έλληνες στρατιώτες απ΄την Πελοπόννησο στην Κύπρο.

Η βρετανική απάντηση ήταν η εξής:


 Οι Βρετανοί φαίνεται να ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουν την μεταγκατάσταση του βασιλιά και της κυβέρνησης στην Κύπρο, αλλά χωρίς μεταβίβαση κυριαρχίας επί τμήματος του νησιού.

 Για το θέμα των 40.000 Ελλήνων στρατιωτών, έλεγαν:
 


 Εδώ εμμέσως πλην σαφώς οι Βρετανοί αρνούνταν το ελληνικό αίτημα για μεταβίβαση των 40.000 στην Κύπρο.

 Δεν θα σταθούμε τόσο στην στάση των Άγγλων. Αποικιοκράτες ήταν και είχαν μία ολόκληρη αυτοκρατορία με κτήσεις σε όλο τον κόσμο. Από την στιγμή που υπήρχε έστω και η παραμικρή υποψία ότι θα μπορούσε να αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους σε μία κτήση τους, ήταν φυσιολογικό να μην δεχτούν τις προτάσεις της κυβέρνησης-μαριονέτας ενός προτεκτοράτου τους.
 Αυτή που είναι άξια σχολιασμού είναι η στάση της ελληνικής πλευράς.
 Δεν ζητούσαν απ΄τους Βρετανούς μόνο να δώσουν την άδεια να πάει στην Κύπρο η κυβέρνηση και ο βασιλιάς. Όπως είδαμε παραπάνω, οι Βρετανοί δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτό.
 Η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα ο βασιλιάς Γεώργιος (που δεν ήταν βέβαια Έλληνας, αλλά τέλοσπάντων) ζητούσε και την παραχώρηση τμήματος της Κύπρου όπου θα εγκαθίστατο η κυβέρνηση, και την παράλληλη μεταφορά ενός διόλου ευκαταφρόνητου αριθμού Ελλήνων στρατιωτών στο νησί.
Αντικειμενικά, τέτοιες απαιτήσεις δείχνουν λίγο υπερβολικές.

 Αυτό που φαντάζει ακόμα πιο περίεργο είναι το ότι η ελληνική πλευρά δεν διεκδίκησε έστω και το δικαίωμα της μετεγκατάστασης του βασιλιά και της κυβέρνησής του στην Κύπρο, ακόμα και χωρίς να γίνουν δεκτές οι άλλες απαιτήσεις της. 
 Ακολούθησε τον παραλογο μαξιμαλισμό του "όλα ή τίποτα" που σίγουρα ήταν επιεικώς εξωπραγματικός με δεδομένη την τότε θέση της Ελλάδας.

Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν το ενδεχόμενο μήπως ο βασιλιάς Γεώργιος με αυτήν την μαξιμαλιστική τακτική του στο συγκεκριμένο θέμα, "έκαψε" επίτηδες το ελληνικό αίτημα για μετεγκατάσταση της κυβέρνησης στην Κύπρο, προκειμένου να μην δημιουργήσει περαιτέρω πονοκεφάλους στους Βρετανούς προστάτες του.

 

 

10 σχόλια:

  1. Και τι τον θέλαμε τότε με την απελευθέρωση;;; που για χάρη του ( φαινομενικά τουλάχιστον ) σφαχτήκαμε;;;;; Εδώ φαίνονται σημεία και τέρατα . Και γιατί έπρεπε ο στρατός ( ετοιμοπόλεμος όπως ήταν , και όπως τον είχε φτιάξει ο Μεταξάς ) να πάει στην Αίγυπτο;;; Ίσως θα έπρεπε τα καλλίτερα κομμάτια του να ανέβουν στο βουνό με όλο τον οπλισμό τους και μετά θα σου έλεγα εγώ εάν θα υπήρχε ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και κομουνιστική ανταρσία!!!!!! Κάποτε πρέπει και μείς οι Εθνικιστές να κάνουμε την αυτοκριτική μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το συγκεκριμένο θέμα, οι εθνικιστές δεν έχουμε λόγο να κάνουμε αυτοκριτική, για τον απλούστατο λόγο ότι τότε δεν υπήρχε συγκροτημένο πολιτικό εθνικιστικό κίνημα ώστε να κριθεί για τις πράξεις του. Έχω κάνει σχετική ανάρτηση παλιότερα.

    Αυτό που λες για την οργάνωση αντάρτικου εξαρχής με βάση τον ελληνικό στρατό που θα ανέβαινε στο βουνό, είναι ενδιαφέρουσα παρατήρηση αλλά φαίνεται πως κάτι τέτοιο ουδέποτε συζητήθηκε σαν ενδεχόμενο απ΄τους κρατούντες.
    Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε όντως να αποβεί ωφέλιμο.
    Ούτως ή άλλως όμως μιλάμε για υποθετικό σενάριο, άρα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά ποιες θα ήταν οι εξελίξεις αν γινόταν πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο μεταξας πραγματι ειχε υπ οψιν του να οργανωσει ανταρτιο ο ιδιος.Αλλα μετα την αυτοκτονια του Κορυζη το πανω χερι το πηραν οι παλιοι βενιζελικοι που μονο σκοπο ειχαν οχι την υπερασπιση της πατριδος(μαλλον εννοια αγνωστη σε αυτους απο το 1916 που εφεραν τους αγγλογαλους εδω)αλλα ΤΗΝ ΕΚΔΗΚΙΣΗ.Για αυτο ολιοι σχεδον οι υπουργοι στην μαχη της Κρητης ητα ν βενιζελικοι που ουδεμια σχεση ειχαν με τον πολεμο.Ολοι δεν οι αφιχθεντες πολιτικοι και ανωτερεροι αξιωματικοι(αποστρατοι) που ποηγαν στην Αιγυπρτο τετεοια κουμασια ηταν και αντι να πολεμουν μεχρι το 1944 πολιτικολογουσαν βγαζοντας τους αλλους ως ..φασιστες και ετσι ξεθαρεψαν και τα κουμουνια

    Διαβαστε τα παρακατω βιβλια και θα βρειτε πολλα

    http://www.scribd.com/doc/201262308/%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%A4%CE%A3%CE%9F%CE%A5%CE%9C%CE%97-%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9D%CE%9F%CE%A5-4-%CE%A7%CE%A1%CE%9F%CE%9D%CE%99%CE%91-%CE%91%CE%93%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%A4%CE%97-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%91


    http://www.scribd.com/doc/195867189/%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%93%CE%99%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97-%CE%A4%CE%9F-%CE%94%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%91-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%9F%CE%A3-%CE%95%CE%A0%CE%97-%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%91%CE%98%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%95%CE%A3


    υπαρχει και μια σειρα αρθρων του καθηγητου Αποστολου Δασκαλακη για τα γεγονοτα πιου συνεβησαν εκει με τους βενιζελικους σε εφημεριδερς

    επισης και το βιβλιο του τσακαλωτου που δεν τα λεει ολα διοτι ο τσακαλωτες μια περιοδο πηγε και αυτος με το ....αντιφασιστικο...δημοκρατικο ρευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΕΝ ΜΕΡΕΙ!! ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΓΕΝΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟ ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ΖΕΡΒΑΣ κ.λ.π ) ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΝ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ '' ΛΟΥΦΑΡΑΝ'' ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ( β.λ ΒΙΒΛΙΟ ΗΡΑΚΛΗ ΠΕΤΙΜΕΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΔΕΣ ) . ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΩΣ '' ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ '' ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ Η ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ ΓΕΡΝΕΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ '' ΣΥΜΑΧΩΝ '' ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΥΦΟΣ ΔΕΚΑ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΩΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΡΟΥΤΟΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟΥΣ ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΖΕΡΒΑ . Ο ΔΕ ΒΑΣΙΛΙΑΣ Ο ΗΡΩΑΣ ΕΚΟΒΕ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ . ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΡΟΣ ΜΑΚΡΙΤΕΡΑ ΝΑ ΛΟΥΦΑΞΗ ΕΚΕΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ.ΑΣ ΜΗΝ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΩΡΑ . ΤΕΤΟΙΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΑΣΩ . ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ . ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΓΑΝ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΟΥΝΙΑ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ . Κυριε ΤΑΥΓΕΤΗ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΠΙΑΣΕΙΣ .

      Διαγραφή
    2. Μιλησα κυριως για αυτους που πρωτοπηγαν στην Αιγυπτο.ρεμαλια αξιωματικοι ηταν πχ κατι μπουρδαρες,καραπαναγιωτηδες κτλ

      βεβαια και τα δυο αδερφια τσιγαντε ηταν πραγματικα παλληκαρια και μετα το 1935 κοιταζαν μονο το συμφερον της πατριδος

      Διαγραφή
    3. ΚΑΙ Ο ΨΑΡΟΣ Κε ΤΑΥΓΕΤΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΦΑΞΑΝΕ ΤΑ ΚΟΜΟΥΝΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΓΕΝΗΣ ΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ . ΕΝΩ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΚΡΑΙΦΝΕΙΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΚΑΝΑΝΕ ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΨΙΛΟΚΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1943 ΞΥΠΝΗΣΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΚΑΤΙ . ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΖΕΡΒΑΣ ΠΑΛΕΥΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ. ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΝΑ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ . ΕΙΧΑΝ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΑΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΚΟΝ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΦΕΔΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ . ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΣ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ . Ο ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΕ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕ . ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΟ . ΕΝΩ ΟΙ ΑΛΛΟΙ................ ΛΙΑΖΟΝΤΟΥΣΑΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ............ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΑΛΛΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!!!!!

      Διαγραφή
  4. Αν προσεξετε ολοι οσοι εκαν κουμαντο στην μεση ανατολη ηταν βενιζελικοι και εκανα αντισταση απο τα μπουρδελα του Λιβανου οπως καποιος αναφερει .Τους Αγγλους κατ αρχην δεν τους ενδιεφερε.Μολις ομως οι Αγγλοι ηθελαν να πολεμησουν οι Ελληνες τοτε τους στριμωξαν λιγακι κατεστηλαν τα κομμουνιστικα κινηματα και φτιαχτηκε ο ιερος λοχος κτλ και τοτε ζητησαν την συμπαρασταση των ...φασιστων ενω τους ειχαν φυλακισμενους στο ...σουδαν!!!

    Παιδες κανετε οτι μπορειτε η ιστορια ειναι παραχαραγμενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ριξτε μια ματια και στην εφημεριδα της εξοριστου κυβερνησεως του καιρου

    http://www.scribd.com/doc/106958416/%CE%95%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CE%90%CF%81%CE%BF%CF%85-1941-1944

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΡΙΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΝΤΑΧΑΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή