Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

Η ουσία του συμφώνου του Λειβαδίου μεταξύ Γερμανών-ελασιτών, επιβεβαιώνεται από κομμουνιστικές πηγές


 Ένα από τα πολυσυζητημένα σύμφωνα μεταξύ Γερμανών-ελασιτών ήταν το σύμφωνο του Λειβαδίου. Όπως είναι φυσικό, οι αριστεροί αμφισβητούν την εγκυρότητά του και το χαρακτηρίζουν πλαστό όπως κάνουν για όλα συλλήβδην τα παρόμοια σύμφωνα που έχουν έρθει στο φως.
 Όμως, κάθε τέτοιο σύμφωνο αποτελεί και ξεχωριστή περίπτωση και δεν μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι.

 Για όσους δεν γνωρίζουν, το σύμφωνο του Λειβαδίου, που έχει δημοσιευτεί σε πολλά ιστορικά βιβλία, είναι το εξής:

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ
Ε.Λ.Α.Σ. (Ο.Μ.Μ.) και Γερμανικής Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Μακεδονίας-Αιγαίου. 


Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι 1) Καπετάν Κίτσος, Διοικητής 2ου Τάγματος 31ου Συντάγματος Ε.Λ.Α.Σ. ενεργώντας ως αντιπρόσωπος της Ο.Μ.Μ. με εξουσιοδότηση του Μεράρχου XI Μεραρχίας Λασάνη και 2) Ταγματάρχης Έρριχ Φένσκε Διοικητής της μονάδος 31756 Βασιλικών, ως εκπρόσωπος των ενόπλων γερμανικών δυνάμεων της στρατιάς του Αιγαίου, συνελθόντες σήμερα την 1η Σεπτεμβρίου 1944 στο χωριό Λειβάδι περιφερείας Θεσσαλονίκης, συμφωνήσαμε τα εξής:

1- Ό Ε.ΛΑ.Σ. αναλαμβάνει την υποχρέωση να μη εμπόδιση την υποχώρηση του γερμανικού στρατού στην περιοχή της Ο.Μ.Μ., εισερχόμενος σε κάθε εκκενούμενο τμήμα μετά την αναχώρηση και του τελευταίου Γερμανού στρατιώτου.
2- Παράλληλα η Γερμανική Α.Σ.Δ.Μ.Α. υποχρεούται να διάταξη την αποχώρηση των Ταγμάτων Ασφαλείας από την πόλη της Θεσ/νίκης, την οποία και θα παραδώσει στον Εφεδρικό Ε.ΛΑ.Σ. και στην Πολιτική Οργάνωση του Ε.Α.Μ. σύμφωνα με λεπτομερειακό σχέδιο πού τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (Ο.Μ.Μ.-Ε.Α.Μ. και Γ.Α.Σ.Δ.Μ.Α.) θα καθορίσουν.
3- Ό Ε.ΛΑ.Σ. εγγυάται για τη ζωή των Γερμανών στρατιωτών, πού προσχώρησαν ή θα προσχωρήσουν στις τάξεις του, φτάνει να υποσχεθούν πώς θα πολεμήσουν στο πλευρό του ενάντια σε οποιοδήποτε εχθρό του Λαϊκού Στρατού.
4- Ό Ε.ΛΑ.Σ. δεν φέρει καμιά ευθύνη αν αντιλαϊκές προδοτικές ομάδες επιτεθούν κατά γερμανικών δυνάμεων.
5- Ή Γ.Α.Σ.Δ.Μ.Α. θα παραχώρηση στον Ε.ΛΑ.Σ. βαρύ οπλισμό και ανάλογο πολεμικό υλικό για την εξουδετέρωση των ως άνω ομάδων.
6- Ό Ε.ΛΑ.Σ. με όρους αυτούς και με συνεργασία των βουλγαρικών και αλβανικών παρτιζάνικων τμημάτων αναλαμβάνει την καταπολέμηση των αντιλαϊκών ανταρτικών ομάδων.
 

Το σύμφωνο αυτό γράφτηκε σε δύο, το ένα στην ελληνική γλώσσα και το παρέλαβε ο Ταγ/ρχης Έρριχ Φένσκε και το δεύτερο στη γερμανική και το παρέλαβε ο καπετάν Κίτσος.
 
  Λειβάδι 1-9-1944
  Ο αντιπρόσωπος της Ο.Μ.Μ. 
  Για την Γ.Α.Σ.Δ.Μ.Α. Στο βιβλίο "Μέρες της ΟΠΛΑ στην Θεσσαλονίκη" της Σοφίας Ηλιάδου-Τάχου, και ειδικά στις σελίδες 80-81, η συγγραφέας αναφέρει τα παρακάτω, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ιστορική έρευνα:


 Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγγραφέας παραπέμπει σε αριστερές πηγές, όπως είναι τα ΑΣΚΙ και το αρχείο του ΚΚΕ, και όχι σε αντικομμουνιστικές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμφίβολης αμεροληψίας. Ο Βασβανάς που αναφέρεται, ήταν τότε ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης, και όχι κάποιος τυχαίος.

  Το παραπάνω απόσπασμα επιβεβαιώνει ουσιαστικά αυτά που αναφέρονται στο σύμφωνο του Λειβαδίου, έστω και χωρίς να γίνεται απευθείας αναφορά σε αυτό. 
 Απ'ότι φαίνεται, είναι σαφέστατο ότι έγιναν διαπραγματεύσεις μεταξύ Γερμανών-ΕΛΑΣ. 
 Αυτές οι διαπραγματεύσεις προφανέστατα κατέληξαν σε συμφωνία αφού οι Γερμανοί απεχώρησαν απ΄την Θεσσαλονίκη χωρίς την παραμικρή ενόχληση απ΄τον ΕΛΑΣ.

 Ένα ακόμη στοιχείο ενισχυτικό της εγκυρότητας του συμφώνου του Λειβαδίου είναι η ακατανόητη αποχώρηση των τμημάτων του Εθνικού Ελληνικού Στρατού απ΄την Θεσσαλονίκη. Γι'αυτό το γεγονός αξίζει να γίνει ξεχωριστή ανάρτηση για να διαλευκανθεί περισσότερο.
 Αυτό που είναι σίγουρο είναι στον δεύτερο όρο του συμφώνου αναφέρεται ότι οι Γερμανοί έχουν την υποχρέωση να διατάξουν την αποχώρηση των Ταγμάτων Ασφαλείας (ο ΕΕΣ δεν ήταν Τάγματα Ασφαλείας με την ακριβή έννοια του όρου, αλλά έτσι αποκαλούνταν καταχρηστικά όλοι οι αντικομμουνιστές που είχαν εξοπλιστεί με την ανοχή ή την στήριξη των Γερμανών) απ΄την Θεσσαλονίκη, όπως και έγινε, κάτι που ευνόησε μόνο το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και από πολιτική και από στρατιωτική άποψη.
 

3 σχόλια:

 1. ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΗΣ Η ΟΙ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ Η ΟΙ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ..
  ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ?? ΦΙΣΕΡ,ΡΙΧΤΕΡ,ΦΛΑΙΣΕΡ,ΜΑΓΙΕΡ ΚΤΛΠ...??
  ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ «ΣΥΜΦΩΝΟ» ΓΕΡΜΑΝΩΝ - ΕΛΑΣ
  Το «Σύμφωνο» αυτό (που επίσης «ανακάλυψε» η ΠΑΟ) φέρεται να «συνάφθηκε» την 1 Σεπτέμβρη 1944 στο Λιβάδι Χαλκιδικής μεταξύ του Καπετάν Κίτσου (συνταγματάρχη του ΕΛΑΣ) και του Εριχ Φένσκε (ταγματάρχη, διοικητή της μονάδας 31756 και εκπροσώπου των ενόπλων γερμανικών δυνάμεων της στρατιάς Αιγαίου). «Προέβλεπε» την ανενόχλητη υποχώρηση του γερμανικού στρατού από τη Μακεδονία, με αντάλλαγμα την παραχώρηση στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ της Θεσσαλονίκης, καθώς και βαρέος οπλισμού, πολεμικού υλικού κ.λπ. Η «συμφωνία» περί «μη επιθέσεως μεταξύ του ΕΛΑΣ και των γερμανικών στρατευμάτων» κατεδείκνυε, κατά τον Χ. Νάλτσα, το «γεγονός» ότι ο ΕΛΑΣ δεν «διεξήγε αγώνα κατά του κατακτητού». Επετεύχθη δε - σύμφωνα πάντα με τον ίδιο - έπειτα από «μυστικήν επικοινωνίαν» των Σοβιετικών και του ΕΑΜ Θεσσαλονίκης με το 2ο Γραφείο του Γενικού Στρατηγείου του Γερμανικού Στρατού στην πόλη21.
  Ελα όμως που «όπως εξάγεται από τους γερμανικούς καταλόγους των αξιωματικών», μας πληροφορεί ο H. Richter, «δεν υπήρχε στη Βέρμαχτ κανένας ταγματάρχης μ' αυτό το όνομα (σ.σ. Εριχ Φένσκε)», ενώ ακόμα και «η μονάδα με τον αριθμό 31756 είναι ανύπαρκτη και γέννημα φαντασίας (...) Τι προπαγανδιστική αξία έχει ακόμα και σήμερα (σ.σ. το 1975) αυτό το έγγραφο φάνηκε καθαρά το Δεκέμβριο του 1968. Η χούντα της 21.4.67 κυκλοφόρησε ένα λεύκωμα με τίτλο "Δεκέμβριος 1944 - Δεκέμβριος 1967", στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα "φωτοαντίγραφο" αυτού του ντοκουμέντου»22.
  Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΟ (ΕΝΓΡΑΦΟ ) ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΓΡΑΦΑ.
  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7588328

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το άρθρο που έγραψα βασίζεται σε συγκεκριμένο βιβλίο ("Μέρες της ΟΠΛΑ στην Θεσσαλονίκη", σε καμμία περίπτωση δεν είναι αντικομμουνιστικό) που χρησιμοποιεί σαν πηγή τα ΑΣΚΙ και τα αρχεία του ΚΚΕ.
   Όπως προκύπτει, αυτές οι δύο αριστερές πηγές πιστοποιούν ότι στα πλαίσια της μυστικής διπλωματίας ΥΠΗΡΧΑΝ επαφές μεταξύ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και Γερμανών για την διαδικασία εκκένωσης της Θεσσαλονίκης απ΄την Βέρμαχτ.

   Επίσης, η απολύτως ανεμπόδιστη αποχώρηση των Γερμανών απ΄την Θεσσαλονίκη και η ακατανόητη αποχώρηση των ισχυρών δυνάμεων του ΕΕΣ απ΄την πόλη (όρος που προβλεπόταν ρητώς στο σύμφωνο του Λιβαδίου) είναι πολύ κραυγαλέα γεγονότα για να θεωρηθούν "συμπτωματικά".

   Οι κομμουνιστές αρέσκονται στο να αμφισβητούν όλα σωρηδόν τα σχετικά έγγραφα που τους εκθέτουν. Αυτό δεν λέει όμως κάτι.Κάποια από αυτά ήταν προφανώς πλαστά (όπως πλαστά ήταν και τα περισσότερα αντίστοιχα έγγραφα που πλαστογραφούσαν τότε οι κομμουνιστές για να συκοφαντούν τους αντιπάλους τους). Δεν ήταν όλα όμως.

   Ούτε στέκει το παρανοϊκό επιχείρημα ότι "το συγκεκριμένο έγγραφο το παρουσίασε και η χούντα, άρα είναι πλαστό".
   Από που και ως που δηλαδή τα κομμούνια είναι πιο αξιόπιστα απ΄το καθεστώς της 21ης Απριλίου;

   Διαγραφή
 2. Α και κάτι ακόμα.
  Ο Έριχ Φένσκε αναφέρεται ως φρούραρχος Βασιλικών. Τα Βασιλικά είναι κωμόπολη του νομού Θεσσαλονίκης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή