Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ρένος Μιχαλέας: Κομμουνιστής, ανώτερος αξιωματούχος του ΕΛΑΣ και φανατικός κήρυκας του "μακεδονισμού"


 Ο Ρένος Μιχαλέας ήταν κομμουνιστής και πολιτικός εκπρόσωπος του ΕΑΜ στην διοίκηση της 9ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ που δρούσε στην δυτική Μακεδονία. Ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση κυρίως στο θέμα των σλαβόφωνων αυτονομιστών τους οποίους είχε προσεταιριστεί το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.
 Γι'αυτήν του την ανθελληνική δράση έχουμε αναφέρει κάποια στοιχεία εδώ: http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2013/03/blog-post_31.html
 και εδώ:
http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2013/04/31-2013.html

 Ο Ρένος Μιχαλέας ήταν δραστήριο στέλεχος του ΚΚΕ από προπολεμικά. Για την δράση του είχε συλληφθεί επί μεταξικής περιόδου, είχε δραπετεύσει και ήταν καταζητούμενος. Η μεταξική ασφάλεια τον θεωρούσε επικίνδυνο κομμουνιστή.
 Ιδού το σχετικό αστυνομικό δελτίο:




 

 Ο Μιχαλέας είναι ο δεύτερος εικονιζόμενος με το μαύρο σακάκι.
 Πάνω από αυτόν εικονίζεται ο Αθανάσιος Κλάρας, μετέπειτα γνωστός ως Άρης Βελουχιώτης.


 Στις 13/11/1944 ο Μιχαλέας έστειλε στην Ομάδα Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ (όπου υπαγόταν η 9η μεραρχία) μία "έκθεση για το ζήτημα των σλαβομακεδόνων". Την έκθεση μπορείτε να την βρείτε εδώ.
 Παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα (οι υπογραμίσεις δικές μας) από αυτήν την έκθεσή του, ενδεικτικά των θέσεών του για το μακεδονικό ζήτημα:


"Ξέρουμε καλά ότι η κακοδαιμονία των Βαλκανίων αντί να αφήσει τον λαό αυτό να αναπτύξει την ζωή του αδελφικά με άλλους βαλκανικούς λαούς στην δική του εθνική εστία, οι σκοτεινοί οργανωτές του Μεγαλοσερβισμού, Μεγαλοβουλγαρισμού και Μεγαλοελληνισμού τον κομμάτιασαν βάζοντας έτσι μία μόνιμη αφορμή πολέμου και προκαλώντας μια διαμάχη μεταξύ των εγκληματιών του λάθους που επλήρωναν οι τρεις λαοί, πάνω στο θύμα, τον Σλαβομακεδονικό λαό και μία συνεχή προσπάθεια του θύματος να διατηρήσει την εθνική του συνείδηση γιατί ο πόλεμος και η διαμάχη των 3 μεγάλων δεν περιοριζότανε στην κατοχή αλλά και στην ιδεολογική πολιτική διείσδυση του ενός μεγάλο στο άλλου μεγάλου το κομμάτι και στον εκφυλισμό της εθνικής του συνείδησης."

 "Είναι γνωστοί οι πόλεμοι και η δράση των τριών κομιτάτων πάνω στο λαό αυτό, όπως είναι γνωστή και η αντίσταση του λαού αυτού σε αυτές τις προσπάθειες."

"Η συγκρότηση του σλαβομακεδονικού λαού μπορεί να αναστηθεί μέσα απ΄τον τάφο μόνο των Μεγαλοσέρβων, Μεγαλοελλήνων και Μεγαλοβουλγάρων. Όποιος απ’τους τρεις αυτούς λαούς αποκτήσει πλάι του ισότιμο τον Σλαβομακεδονικό λαό σημαίνει ότι είναι ελεύθερος από κάθε φασιστική-πλουτοκρατική εξάρτηση. Έτσι η στιγμή της ισοτιμίας του λαού αυτού θα σημάνει και θα σημανθεί απ΄την λευτεριά των τριών λαών που τον μοιράζονται και αυτή η στιγμή είναι και απόδειξη της ελληνικής ελευθερίας, βαθιάς και ριζικής."

"Σήμερα το θέλουμε δεν το θέλουμε στο παγκόσμιο λάμπει κράτος Μακεδονικό, κράτος λαϊκό που για να σταθεί πολλές καρδιές τρυφερές λεβέντικες πάψαν να χτυπάνε στα στήθεια των παλικαριών τους"

"Έτσι, η εθνική ισοτιμία δεν προβάλλει σαν απαίτηση του Σλαβομακεδονικού λαού, αλλά σαν καθήκον του λαϊκού αγώνα μας για την συντριβή της γερμανικής κατάκτησης και των αιτίων της."

"Ήταν καθήκον του αγώνα να τους δώσει εθνική ισοτιμία. Ήταν ο μόνος τρόπος ενίσχυσης του αγώνα. Θα΄ταν προδοσία να μην γίνει γιατί έτσι τους παραδίναμε θύματα της αξονικής επιρροής και τους οπλίζαμε κατά των συμμάχων και του ίδιου του λαού μας."


 Δεν χρειάζονται σχόλια από εμάς. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

 Όπως είδαμε στο παραπάνω αστυνομικό δελτίο της μεταξικής περιόδου, ο Μιχαλέας ήταν αθηναίος, και αν κρίνουμε απ΄το επώνυμό του ίσως να ήταν μανιάτικης καταγωγής. Παρά το ότι δεν καταγόταν απ΄την βόρεια Ελλάδα, δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να μεταβληθεί σε φανατικό κήρυκα του "μακεδονισμού". 
Δεν ήταν ο μόνος. Στο ίδιο μήκος κυμάτος ήταν και ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΕΛΑΣ της Μακεδονίας, ο Θανάσης Μητσόπουλος (πολιτικός εκπρόσωπος του ΕΑΜ στην διοίκηση του 30ου συντάγματος του ΕΛΑΣ) που καταγόταν απ΄την Αρκαδία. Σχετικές θέσεις του για το μακεδονικό είχαμε δει εδώ: http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2012/05/blog-post_28.html

 Απ'ότι φαίνεται λοιπόν, ο ανθελληνικός φιλο-"μακεδονισμός" των κομμουνιστών δεν περιοριζόταν στους βορειοελλαδίτες συντρόφους αλλά είχε πανελλαδική εμβέλεια...

 

4 σχόλια:

  1. κατα τ'αλλα οι φιλοεαμικοι, κοπτονται να αποδειξουν οτι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ ηταν υπερασπιστες της εδαφικης μας ακεραιοτητας και της ελληνικοτητας της Μακεδονιας, το οποιο ομως ειναι εν μερει σωστο! Οσο εχω ασχοληθει με το ζητημα, συμπεραινω οτι αυτη ηταν η επισημη πολιτικη τους(την διακυρητταν μεσω των επισημων κομματικων εντυπων τους), αλλα απ'οτι φαινεται, ηταν καθαρα θεμα τακτικης εκεινης της περιοδου και οχι θεμα ιδεολογικης πιστης, αλλιως δεν θα ανεχονταν μεσα στις ταξεις τους, περιπτωσεις ατομων οπως αυτη που περιγραφεις στο αρθρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επισης, ειναι εντυπωσιακη η αυθαδεια και αλαζονεια με την οποια οι εγχωριοι κομμουνιστες, αντιμετωπιζαν περιπλοκα ζητηματα οπως το μακεδονικο, οπου χρειαζεται γερο υποβαθρο γνωσεων ιστοριας, αλλα και γλωσσολογιας και εθνολογιας, προκειμενου να βγαλεις υπευθυνα συμπερασματα! Αυτοι οι ανθρωποι(οπως και οι σημερινοι επιγονοι τους), νομιζουν οτι επειδη διαβασαν 2-3 βιβλια του Μαρξ και του Λενιν, εχουν κατακτησει και την απολυτη γνωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι κομμουνιστές είχαν ανέκαθεν ανθελληνικές απόψεις για το μακεδονικό. Αυτό είναι γνωστό, καταγεγραμμένο και αναμφισβήτητο.
    Κατά της διάρκειας της Κατοχής όμως ήταν υποχρεωμένοι να υιοθετήσουν μία καθαρά πατριωτική φρασεολογία στα πλαίσια του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο.
    Το αίμα όμως νερό δεν γίνεται. Έτσι περιπτώσεις αδιάλλακτων "μακεδονίζοντων" κομμουνιστών τύπου Μιχαλέα, Πέιου, Κεραμιτζίεφ κ.α. όχι μόνο δεν ήταν διόλου σπάνιες, αλλά ήταν και ιδιαιτέρως θορυβώδεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εκτεθεί το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

    Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να πούμε ότι υπήρχε και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Αυτή αφορούσε κυρίως μόνιμους αξιωματικούς μη-κομμουνιστές που είχαν ενταχθεί στον ΕΛΑΣ. Αυτό όμως σε καμμία περίπτωση δεν αρκεί για να αθωώσει την διαχρονική προδοσία της αριστεράς στο μακεδονικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλα, για την περιοδο 1924-1935 δεν το συζηταω καν! ειναι απειρα τα κομματικα τους εντυπα που μιλουν για ανεξαρτητη Μακεδονια! Απλα, τα κανουν γαργαρα και προχωρουν στην περιοδο '41-'44, παρουσιαζοντας μονο την "πατριωτικη" σταση του ΕΑΜ...Για τους μονιμους αξιωματικους συμφωνω, απλα, δυστυχως τους τυφλωσε το αντιβασιλικο μενος(οντας βενιζελικοι) και κατεληξαν συνοδοιποροι! Γνωριζω βεβαια και την περιπτωση ενος ΕΛΑΣιτη αξιωματικου, οπου συμφωνα με τον Σ.Γρηγοριαδη, ηταν βασιλικος(Αυγεροπουλος νομιζω λεγοταν), αλλα αν ισχυει αυτο, τοτε ο αξιωματικος αυτος επρεπε να αποτελεσει αντικειμενο ψυχιατρικης αναλυσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή