Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Όχι δάκρυα για την Αυστρία


 Δυστυχώς στις χθεσινές εκλογές στην Αυστρία ο υποψήφιος του Κόμματος της Ελευθερίας απέτυχε να αναδειχθεί πρόεδρος. Αυτό είναι το αναμφισβήτητο γεγονός.
Η Αυστρία έχασε μία πολύ καλή ευκαιρία να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα έχει πρόεδρο προερχόμενο από τον γνωστό "καταραμένο" πολιτικό χώρο.
 Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Αυτό δα έλειπε... Στην πολιτική υπάρχουν νίκες και ήττες.

Άλλωστε, το ότι χάθηκε μία πολύ καλή ευκαιρία δεν αποκλείει διόλου το ενδεχόμενο στο κοντινό μέλλον να παρουσιαστεί μία άλλη ακόμα καλύτερη ευκαιρία, έτσι δεν είναι;;;
 Αφού στην Αυστρία το Κόμμα της Ελευθερίας είναι η πρώτη πολιτική δύναμη, και απ΄την στιγμή που οι αντικειμενικές συνθήκες (λαθρομετανάστευση, αναξιοπιστία της Ε.Ε, οικονομική κρίση, εκβιαστική προώθηση της διεθνιστικής νεοταξίτικης ατζέντας σε κάθε τομέα κ.ο.κ) είναι ευνοϊκές, τότε το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι πως θα παρουσιαστούν και άλλες παρόμοιες ευκαιρίες στο άμεσο μέλλον.

 Στην προκειμένη περίπτωση όμως, ο "μη-πολιτικά ορθός" υποψήφιος είχε κάποια επιπρόσθετα πλεονεκτήματα τα οποία δεν κατάφερε να αξιοποιήσει.
 Το πρώτο ήταν ότι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ έχασε τις προηγούμενες εκλογές λόγω νοθείας, γι'αυτό άλλωστε και επαναλήφθηκαν. Αυτό και μόνο του έδινε ένα πολύ σημαντικό ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στον οποιονδήποτε αντίπαλό του.
 Το δεύτερο ήταν ότι το γενικότερο πολιτικό κλίμα παγκοσμίως ευνούσε την εκλογή του, ειδικά μετά το BREXIT και ακόμα περισσότερο μετά την νίκη Τραμπ.

 Δεν κατάφερε όμως να εκμεταλλευτεί τα παραπάνω πλεονεκτήματά του και ηττήθηκε με καθαρή διαφορά.
 Δεν θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τις ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες της Αυστρίας, διότι δεν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις, ούτε θα το παίξουμε εκλογολόγοι και μετα Χριστόν προφήτες.

 Απλά θα αναρωτηθούμε: Θα μπορούσε το αποτέλεσμα να είνα διαφορετικό αν ο Χόφφερ δεν τα γύριζε υπέρ της Ε.Ε; 
Υποθέτουμε ότι  οι περισσότεροι θα γνωρίζουν ότι ο Χόφφερ εγκατέλειψε την αντί-ευρωπαϊκή φρασεολογία του που άφηνε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο εξόδου της Αυστρίας απ΄την αμαρτωλή Ε.Ε, και μιλούσε για "προσπάθεια αλλαγής της Ε.Ε εκ των έσω".
 Θύμιζε δηλαδή την γνωστή μπουρδολογία περί "ανατροπής του συστήματος εκ των έσω" που κατα καιρούς έχουν υιοθετήσει πολλοί κωλοτούμπες ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

 Δεν ξέρουμε αν το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, αν επέμενε στην σκληρή αντιευρωπαϊκή γραμμή του. Αυτό κανείς δεν το ξέρει. Εκ του αποτελέσματος όμως έχουμε το δικαίωμα να το υποθέσουμε.
 Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχει αποδειχθεί κατ'επανάληψη πως τα "στρογγυλέμματα" των πολιτικών απόψεων, η υιοθέτηση πιο "ήπιας" γραμμής και η εσκεμμένη ασάφεια επί καίριων ζητημάτων που εξ'ορισμού έχουν μόνο άσπρο-μαύρο δίχως ενδιάμεσες αποχρώσεις, δεν φέρει θετικά αποτελέσματα.

 Μακάρι οι εν Ελλάδι αρμόδιοι να αντιληφθούν ορθώς (και πολύ καλύτερα από εμάς που απλά επιχειρούμε μία γενική προσέγγιση) τους λόγους της ήττας του Χόφφερ και να να πράξουν τα δέοντα.
 Το σίγουρο είναι ότι τα στρογγυλέμματα και οι ασάφειες δεν οδήγουν πουθενά...


 Για την Ιταλία δεν έχουμε να πούμε κάτι. Η άνετη επικράτηση του ΟΧΙ ήταν ακόμα μία καρπαζιά στο σβέρκο των πάσης φύσεως καθεστωτικών.
 Περαστικά τους, για μία ακόμα φορά... μέχρι την επόμενη..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου