Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ


 Όπως είναι προφανές, σκοπός του ιστολογίου είναι οι ιστορικές αναφορές για την περίοδο της Κατοχής 1941-44. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις εμφύλιες συγκρούσεις που έγιναν την εποχή εκείνη, καθώς το αναντίρρητο γεγονός είναι ότι όταν μιλάμε για εμφύλιο θα πρέπει να αναφερόμαστε στον κατοχικό εμφύλιο του 1943-44, και όχι στις συγκρούσεις του 1946-49 που ήταν συμμοριτοπόλεμος.
Οι αριστεροί βέβαια δεν θεωρούν ως εμφύλιο τις ενδοελληνικές συγκρούσεις του 1943-44, αλλά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα κατανόησης και αντίληψης.
 Παρά το ότι η ιδεολογική τοποθέτηση του υπευθύνου του ιστολογίου είναι ξεκάθαρη (εθνικιστής), ένα μεγάλο μέρος των πηγών που θα χρησιμοποιηθούν για τα άρθρα είναι αριστερής προέλευσης.
 Η αριστερή βιβλιογραφία για το 1941-44 είναι πολύ ενδιαφέρουσα και προσφέρεται για εξαγωγή χρησιμότατων συμπερασμάτων για τις πράξεις, τις σκέψεις και τις προθέσεις της ηγεσίας και των στελεχών του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ.
 Εξυπακούεται ότι θα υπάρχουν παράλληλα πολλές αναφορές σε αντι-εαμικούς συγγραφείς που ασχολήθηκαν ή ασχολούνται με την εποχή εκείνη.
  Κανείς δεν διεκδικεί το αλάθητο, ούτε βέβαια το παρόν ιστολόγιο.
 Για τον λόγο αυτό, τα σχόλια θα είναι ανοικτά για τυχόν διευκρινίσεις, απορίες ή ακόμα και διαφωνίες υπό τον όρο ότι θα βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία και όχι στις σύνηθεις διαδικτυακές ύβρεις.

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για τη νέα σου προσπάθεια. Πράγματι εκείνη η εποχή έχει πολλά σκοτεινά σημεία, τα οποία θα βοηθήσεις να φωτιστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή επιτυχία στο νέο σου ιστολόγιο. Θα περιμένω με ενδιαφέρον τις αναρτήσεις σου, που πιστεύω πως θα διαφωτίσουν πολλά σκοτεινά σημεία της Κατοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή