Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Βιβλιοπαρουσίαση: "Στάθης Θ.Κωνσταντινίδης-Χασιλάς. Ένας αλλιώτικος καπετάνιος"

 




 Το παραπάνω βιβλίο ασχολείται με την ζωή και την δράση του Στάθη Κωνσταντινίδη, γνωστού  και ως Χασιλά, τα δύσκολα χρόνια της δεκαεττίας του '40. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην κατοχική περίοδο 1943-44 κατά την οποία ο Χασιλάς ήταν οπλαρχηγός του προσφυγικού χωριού Κλείτος και συγκρούστηκε επανειλημμένα με το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.
  Ήταν μία τυπική περίπτωση οπλαρχηγού που ξεκίνησε συνεργαζόμενος με τις αντιστασιακές οργανώσεις, τόσο το ΕΑΜ όσο και την ΠΑΟ, αντιμετώπισε την εχθρότητα των κομμουνιστών του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και δικαιολογημένα στράφηκε εναντίον τους και εξοπλίστηκε με την ανοχή των Γερμανών.

 Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι ο γιος του Στάθη Κωνσταντινίδη, Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος σε νεαρή ηλικία τότε έζησε τα γεγονότα από πρώτο χέρι. Είναι ίσως το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε από έναν άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος ενός οπλαρχηγού του ΕΕΣ της Μακεδονίας. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο και κατατοπιστικό όσον αφορά τους λόγους και τις συνθήκες υπό τις οποίες χιλιάδες συμπατριώτες μας στην δυτική και κεντρική Μακεδονία στράφηκαν με πάθος κατά των κομμουνιστών.

2 σχόλια:

  1. Ο εκδοτικοός οίκος δέν διακρίνεται καθαρά στήν φωτό. Μπορείτε να σημειώσετε ποιός είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή