Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Ζέρβας απελευθέρωσε αιχμάλωτους ελασίτες, υπέγραψε μαζί τους συμφωνία για από κοινού δράση κατά των Γερμανών, αλλά αυτοί ξαναστρέφονταν εναντίον του!

 Είχαμε παραθέσει εδώ ένα απόσπασμα απ΄την έκθεση του Βελουχιώτη προς το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, όπου μεταξύ άλλων γινόταν αναφορά στην απελευθέρωση του ελασίτη αξιωματικού Γεράσιμου Μαλτέζου (γνωστού με το ψευδώνυμο Τζουμερκιώτης) που είχε συλληφθεί απ΄τον ΕΔΕΣ κατά τον εμφύλιο μεταξύ των δύο αντάρτικων οργανώσεων:
 
 Ο Μαλτέζος-Τζουμερκιώτης και άλλοι ελασίτες αφέθηκαν ελεύθεροι, και υπέγραψαν στις 22/10/1943 ένα σχετικό συμφωνητικό με τον Ζέρβα με το οποίο δεσμεύονταν να πολεμήσουν από κοινού τους Γερμανούς:

 "Η αλήθεια από τον Άρη" του Κ Ιωάννου,σελ.145


 Για την ιστορία, το συμφωνητικό πρωτοδημοσίευσε ο Κομνηνός Πυρομάγλου στο "Εθνική Αντίστασις", σελ.354-5.
 
Αυτή η συμφιλιωτική πράξη του Ζέρβα μεσούντος του εμφυλίου, επιδοκιμάστηκε απ΄το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής με τηλεγράφημα στις 02/11/1943. ("Εθνική Αντίσταση και κοινωνική επανάσταση του Ηρακλή Πετιμεζά, σελ.319)

 Δυστυχώς όμως, οι απελευθερωθένες ελασίτες δεν τήρησαν την υπογραφή τους, και αντί να πολεμήσουν τους κατακτητές έστρεψαν ξανά τα όπλα σε βάρος αυτών που τους είχαν απελευθερώσει!
 Ειδικά ο Μαλτέζος-Τζουμερκιώτης συμμετείχε ενεργά στην επιχείρηση του ΕΛΑΣ εναντίον του Ζέρβα στην περιοχή της Νεράιδας στις 30-31 Οκτωβρίου 1943.
 Αυτό το κατήγγειλε ο Ζέρβας με τηλεγράφημά του προς το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής στις 03/11/1943 ("Εθνική Αντίσταση και κοινωνική επανάσταση του Ηρακλή Πετιμεζά, σελ.320).
Ακόμα και ο ίδιος ο Βελουχιώτης αναφέρει ρητώς την συμμετοχή του Μαλτέζου στην επιχείρηση του ΕΛΑΣ κατά του ΕΔΕΣ στην Νεράιδα ("Η αλήθεια από τον Άρη" του Κώστα Ιωάννου, σελ.146).

 Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη της προδοτικής στάσης του ΕΛΑΣ στην σύγκρουση με τον ΕΔΕΣ.
  Όταν οι Γερμανοί αλώνιζαν στην Ήπειρο, οι ελασίτες προτιμούσαν να αγνοήσουν τις κινήσεις καλής θέλησης του Ζέρβα, να μην τηρήσουν τις υπογραφές τους, και να ξαναστραφούν εναντίον του ΕΔΕΣ.
Τέτοια συμπεριφορά δεν αρμόζει σε αντιστασιακούς, αλλά σε προδότες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου