Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Η δήθεν "ηρωική απόδραση" των κομμουνιστών κρατουμένων απ'την Φολέγανδρο το 1941


 Είχαμε δει εδώ -βασιζόμενοι αποκλειστικά και μόνο σε αριστερές πηγές- την στάση των κρατουμένων στην Ακροναυπλιά κομμουνιστών, οι οποίοι κατόπιν εντολών των υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών, προτίμησαν τελικά να παραμείνουν έγκλειστοι παρά να αποδράσουν.
 Μεταπολεμικά είχαν όμως το θράσος να κατηγορούν το μεταξικό καθεστώς ότι δήθεν τους παρέδωσε στους κατακτητές... Στην προαναφερθείσα ανάρτηση είχε γίνει αναλυτική αναφορά στο θέμα.

 Ένα παρόμοιο εξίσου σουρεαλιστικό σκηνικό στήθηκε και στην Φολέγανδρο, τόπο εξορίας κομμουνιστών, τον Απρίλιο του 1941.

 Εκεί οι ηγέτες των κομμουνιστών δεν απαγόρεψαν την απόδραση των κρατουμένων.
 Αντιθέτως, οι κομμουνιστές έφυγαν απ'την Φολέγανδρο. Το ερώτημα είναι πως;
 Την απάντηση μας την δίνει ο αριστερότατος ιστορικός Ανδρέας Κέδρος στο έργο του "Η ελληνική αντίσταση 1940-1944", στον Α' τόμο στις σελ.114-5:

 





 Βλέπουμε καταρχήν ότι οι πρώτοι που έφυγαν ήταν οι κρητικοί κομμουνιστές οι οποίοι έφυγαν μαζί με τους συντοπίτες τους χωροφύλακες.
 Άρα, ο σύνηθης ισχυρισμός των κομμουνιστών ότι και καλά οι κρατικοί λειτουργοί τους παρέδωσαν στους κατακτητές δεν ισχύει στην περίπτωση αυτή.

 Ας προχωρήσουμε παρακάτω:


  Εδώ έχουμε ένα περιστατικό που ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας.
 Έξι κομμουνιστές πήγαιναν να φύγουν, τους αντιλαμβάνονται οι χωροφύλακες και τους απειλούν με τα όπλα τους. Οι οπλισμένοι χωροφύλακες όμως έκαναν πίσω γιατί, σύμφωνα με τον συγγραφέα, φοβήθηκαν τα ρόπαλα των κρατουμένων.....

 Ίσως να ήταν το πρώτο περιστατικό στην ιστορία όπου οπλισμένοι χωροφύλακες φοβήθηκαν κρατούμενους που έφεραν ρόπαλα...

 Φυσικά, η παραπάνω περιγραφή δεν αντέχει σε κριτική και δεν είναι ποτέ δυνατόν να έχει καμμία σχέση με την αλήθεια. Κάτι άλλο θα συνέβη (πιθανότατα οι χωροφύλακες θα τους άφησαν να φύγουν) και ο συγγραφέας το αποκρύπτει, ή συνειδητά αναπαράγει ένα κραυγαλέο ψέμα που δεν χωράει ούτε στο σενάριο ταινιών τύπου Ράμπο ή Τζέημς Μποντ.


 Και πάμε στο κορυφαίο:


   Όπου βλέπουμε ότι οι κομμουνιστές κρατούμενοι δεν δραπέτευσαν αλλά απελευθερώθηκαν κανονικά και με τον νόμο απ΄τους Γερμανούς. Ο υπεύθυνος αξιωματικός ήταν μάλιστα και ιδιαίτερα ευγενικός και εξυπηρετικός προς αυτούς.
 Εκείνοι δήλωσαν αντίπαλοι του Μεταξά και αυτός τους απελευθέρωσε.

 
 Σύμφωνα λοιπόν με τα γραπτά του αριστερού συγγραφέα, οι κρατούμενοι κομμουνιστές της Φολεγάνδρου:
 α) είτε έφυγαν μαζί με τους συντοπίτες τους χωροφύλακες, όσον αφορά τους κρητικούς.
 β) είτε απελευθερώθηκαν απ'τους Γερμανούς μόλις εκδήλωσαν τα αντιμεταξικά τους φρονήματα. Επιπλέον οι Γερμανοί, όχι μόνο τους απελευθέρωσαν, αλλά με φροντίδα (όπως λέει ο συγγραφέας) τους πήγαν την Μήλο και στον Πειραιά..
 Το επόμενο βήμα θα ήταν να κάνανε από κοινού -Γερμανοί και κομμουνιστές- κρουαζιέρα στο Αιγαίο..


 Κατά τ'άλλα οι κομμουνιστές είχαν το θράσος μεταπολεμικά να βγαίνουν και να κατηγορούν τις ελληνικές αρχές και το μεταξικό καθεστώς (που είχε πρακτικά καταρρεύσει μετά τον θάνατο του Μεταξά) ότι τους παρέδωσε στους κατακτητές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου