Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Το κάλεσμα του Ζέρβα προς τον Βελουχιώτη να σταματήσει ο εμφύλιος και να πολεμήσουν από κοινού τον κατακτητή


 Είχαμε δει εδώ την προσπάθεια του υπαρχηγού του Ζέρβα, Κομνηνού Πυρομάγλου να πείσει τον Βελουχιώτη και τον καπετάνιο Κόζιακα να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να χτυπήσουν μαζί τους Γερμανούς που διεξήγαγαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τότε στην Ήπειρο.

 Είχαμε επίσης δει εδώ την κίνηση καλής θέλησης του Ζέρβα να απελευθερώσει τον συλληφθέντα, απ'τις πρώτες μέρες των εχθροπραξιών μεταξύ ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ, στρατιωτικό διοικητή του 3/40 συντάγματος του ΕΛΑΣ, Γεράσιμο Μαλτέζο και να τον επανεξοπλίσει προκειμένου να πολεμήσουν τον κατακτητή.

Τόσο η προσπάθεια του Πυρομάγλου όσο και η κίνηση καλής θέλησης του Ζέρβα έπεσαν στο κενό. Οι ελασίτες ήταν αδιάλλακτοι καθώς το πρώτιστο μέλημά τους ήταν η διάλυση του ΕΔΕΣ και όχι ο αντιστασιακός αγώνας. Ο δε Μαλτέζος όχι μόνο αθέτησε την υπογραφή που έβαλε στο σύμφωνο συνεργασίας με τον Ζέρβα κατά των Γερμανών, αλλά δεν δίστασε να ξαναστραφεί κατά των ανταρτών του ΕΔΕΣ στην Νεράιδα.

 Συμπληρωματικά στις δύο παραπάνω αναρτήσεις, παρατίθεται παρακάτω:

α) η ανακοίνωση του γενικού αρχηγείου του ΕΔΕΣ που αναφερόταν στην σύλληψη του Μαλτέζου-Τζουμερκιώτη:

           "Η Εθνική Αντίστασις των Ελλήνων 1941-45" του Στυλιανού Χούτα, σελ.430

 και β) το μήνυμα που απέστειλε ο Ζέρβας στον Βελουχιώτη και τον Κόζιακα με το οποίο τους ενημέρωνε γα την απελευθέρωση του Μαλτέζου και τους ξανακαλούσε να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά των Γερμανών:

        "Η Εθνική Αντίστασις των Ελλήνων 1941-45" του Στυλιανού Χούτα, σελ.432-3

  
 Φυσικά, και αυτή η έκκληση του Ζέρβα έπεσε στο κενό. Όπως έγινε και με οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια συνεννόησης. Υπενθυμίζουμε εδώ την προσπάθειά του να μην γενικευτεί η σύγκρουση με τον ΕΛΑΣ τον Μάιο του 1943.
 Αναμφίβολα, η ευθύνη για την συνέχιση του εμφύλιου σπαραγμού (που συνεχίστηκε ως τον Φεβρουάριο 1944, οπότε και σταμάτησε προσωρινά) μεταξύ ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ δεν βαραίνει τους εδεσίτες που πρότειναν, με έργα και λόγια, συμπόρευση κατά των κατακτητών, αλλά τους αδιάλλακτους κομμουνιστές του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου