Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Πως εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ ένας πρώην αξιωματικός της ΠΑΟ

Την περίοδο της Κατοχής οι μεταπηδήσεις απ΄την μία οργάνωση στην άλλη ήταν ένα εξαιρετικά σύνηθες φαινόμενο. Μία χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ο λοχαγός Κώστας Κωνσταντάρας. Αρχικά είχε έρθει σε επαφή με την οργάνωση ΠΑΟ και ιδιαίτερα με έναν εκ των ιδρυτών της (ως ΥΒΕ αρχικά) του ταγματάρχη Ιωάννη Παπαθανασίου. Αυτός τον μύησε στην οργάνωση, του ανέθεσε την αποστολή να οργανώσει αντάρτικο τμήμα στην βόρεια Χαλκιδική και του έδωσε και ένα μικρό χρηματικό ποσό για να ξεκινήσει. ("Αγώνες και διωγμοί" του Κ.Κωνσταντάρα, σελ.68)

Σχετικά γρήγορα όμως εγκατέλειψε την ΠΑΟ και εντάχθηκε στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ αναλαμβάνοντας αργότερα και σημαντικά στρατιωτικά αξιώματα.
 Στο βιβλίο του "Αγώνες και διωγμοί" αναφέρεται επιγραμματικά και χωρίς πολλές λεπτομέρειες στο τι τον έκανε να επιλέξει το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.
Μιλάει για μία συνάντησή του με κάποιον παλιό γνωστό του ονόματι Βασιλειάδη που του έλεγε, μετά την ένταξή του στην ΠΑΟ, ότι η μόνη πατριωτική οργάνωση είναι το ΕΑΜ και ότι όλες οι άλλες οργανώσεις φτιάχτηκαν για να χτυπήσουν αυτό και όχι τον κατακτητή. (στο ίδιο, σελ.69)
  Λίγο παρακάτω γράφει:

                                                                 (στο ίδιο, σελ.70) 
Οι διαδόσεις κατά της ΠΑΟ στις οποίες αναφέρεται, ήταν η γνωστή προπαγάνδα των κομμουνιστών που συκοφαντούσαν ως προδοτικές όλες τις άλλες οργανώσεις.
  Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, είδε ένα όνειρο που τον ώθησε να ακολουθήσει το αριστερό μονοπάτι, αντί του δεξιού, και έτσι εντάχθηκε στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ:

 
(στο ίδιο, σελ.70)


Φυσικά οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι για γέλια και για κλάμματα. Ακούγεται επιεικώς παράδοξο για έναν μόνιμο αξιωματικό του στρατού να άλλαξε οργάνωση βασισμένος στα όνειρα.
 Είναι ολοφάνερο ότι ο Κωνσταντάρας δεν έγραφε την αλήθεια, θέλοντας προφανώς να καλύψει πρόσωπα και καταστάσεις που τον ώθησαν να εγκαταλείψει την ΠΑΟ σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο και να ενταχθεί στον ΕΛΑΣ.
  Ο ιστοριογράφος της ΠΑΟ Παρμενίων Παπαθανασίου (γιος του προαναφερθέντος Ιωάννη Παπαθανασίου) αναφέρει ότι η αποχώρησή του εξέπληξε την ηγεσία της ΠΑΟ και είχε σοβαρό αντίκτυπο επειδή ο Κωνσταντάρας γενικώς είχε καλό όνομα σαν μόνιμος αξιωματικός.("Για τον ελληνικό βορρά" του Παρμ.Παπαθανασίου, σελ.665)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου