Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Το πλαστό σύμφωνο Παπαδόγκωνα-Ντομένικο

 
Την περίοδο της Κατοχής οι αντιμαχόμενες ελληνικές παρατάξεις αρέσκονταν στο να προσπαθούν να εκθέτουν τους αντιπάλους τους με διάφορα πλαστά σύμφωνα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν αυτό του συμφώνου Παπαδόγκωνα-Ντομένικο. Ο πρώτος ήταν συνταγματάρχης του σχετιζόταν με την αντιστασιακή οργάνωση της Πελοποννήσου Ελληνικός Στρατός, ο δεύτερος ήταν διοικητής του 64ου ιταλικού συντάγμστος Πεζικού που έδρευε στην Καλαμάτα σαν κατοχική δύναμη.
 Το δήθεν σύμφωνο το έφεραν στο προσκήνιο οι κομμουνιστές στις 18/08/1943 και είχε ως εξής:

  

 


 Το σύμφωνο αυτό με ημερομηνία υπογραφής 20/07/1943 ήταν πλαστό διότι:
-  Κατ'αρχήν, η αντιστασιακή οργάνωση με την οποία σχετιζόταν ο Παπαδόγκωνας ονομαζόταν "Ελληνικός Στρατός", και όχι "Εθνικός Στρατός" όπως λανθασμένα αναφέρεται στο έγγραφο που παρουσίασαν οι κομμουνιστές.
-          Μερικές μέρες μετά, ο Παπαδόγκωνας ανέβηκε στο βουνό και ήρθε σε επαφή με αντάρτες του Ε.Σ και Άγγλους. Αν είχε έρθει σε συμφωνία με Ιταλούς θα ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο γι’αυτόν να ανέβει στο βουνό αφού έτσι θα ήταν εκτεθειμένος και στις δύο πλευρές.
-          Τις μέρες που υποτίθεται ότι υπεγράφη το σύμφωνο, οι Σύμμαχοι είχαν εισβάλλει στην Σικελία, η Ιταλία και το μουσολινικό καθεστώς ήταν υπό κατάρρευση. Κανείς Παπαδόγκωνας λοιπόν, δεν θα είχε λόγο να συνάψει συμφωνία με έναν εχθρό που καταρρέει.
-          Ο συνταγματάρχης Γιαννακόπουλος που αναφερόταν στο σύμφωνο είχε ανέβει στο Ταϋγετο μόλις 10 μέρες πριν (10/07/1943) με σκοπό την συγκρότηση εθνικών αντάρτικων ομάδων με την βοήθεια των Άγγλων. Για ποιον λόγο ο Παπαδόγκωνας να τον εκθέσει μόλις 10 μέρες μετά; Για να ενισχυθεί απ΄τους ηττημένους Ιταλούς; Δεν είχε κανέναν λόγο να κάνει κάτι τέτοιο, αφού περίμενε από μέρα σε μέρα ρίψεις όπλων και εφοδίων μέσω της αγγλικής αποστολής που ήταν στον Ταϋγετο.
-          Αφού το σύμφωνο υπεγράφη στις 20/07/1943 γιατί δεν εφαρμόστηκε ούτε κατ'ελάχιστον;
-          Πέραν αυτών, λίγες μέρες μετά στις 28/08/1943, υπεγράφη ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Ε.Σ-ΕΛΑΣ το οποίο φυσικά και δεν τηρήθηκε αφού οι ελασίτες διέλυσαν αιματηρώς τον Ελληνικό Στρατό. Για λογαριασμό του Ελληνικού Στρατού υπέγραψαν οι Γιαννακόπουλος και Νικολόπουλος. Για ποιον λόγο οι κομμουνιστές υπέγραψαν συμφωνία με τον "προδότη" Γιαννακόπουλο ο οποίος σύμφωνα με το δήθεν σύμφωνο Παπαδόγκωνα-Ντομένικο θα διοικούσε τα εθνικιστικά αποσπάσματα που θα συνεργάζονταν με τους Ιταλούς κατά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ;

 Είναι προφανές ότι επρόκειτο για μία κακοστημένη κομμουνιστική πλαστογραφία που είχε σαν σκοπό να εκθέσει τους αξιωματικούς της οργάνωσης Ελληνικός Στρατός.
  Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι οι κομμουνιστές δημοσίευσαν αυτό το πλαστό σύμφωνο σε μία περίοδο (μέσα Αυγούστου του 1943) που εξαπέλυαν επίθεση εναντίον τμημάτων του Ελληνικού Στρατού σε πολλά σημεία της Πελοποννήσου.
 Εκτός της φυσικής εξόντωσης, επιχειρούσαν παράλληλα και την ηθική εξόντωση των αντιπαλών τους. Ήταν η ίδια και απαράλλακτη τακτική που εφάρμοζαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.


      Πηγή: "Εθνική Αντίστασις 1941-1945" Του Κοσμά Αντωνόπουλου, σελ.502-505

1 σχόλιο: