Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η αναξιοπιστία των περιβόητων "μυστικών αρχείων της Βέρμαχτ" - μέρος Β'


 Εκεί που οι Γερμανοί τα είχαν χαμένα ήταν με την αριθμητική δύναμη των ανταρτών του Ζέρβα:

 - Η γερμανική αντικατασκοπία υπολόγιζε τον Νοέμβριο του 1943 τον αριθμό τους σε 30.000 (σελ.151)
 - Στις 15/01/1944 ο Γερμανός αρχιστράτηγος Θεσσαλονίκης έγραφε ότι ο Ζέρβας είχε 7-8.000 (σελ.151)
 - Τον Μάρτιο του 1944 η GFP τους υπολόγιζε σε 10.000 μάχιμους και 2.000 εφεδρικούς (σελ.151)
 - Τον Απρίλιο του 1944 η γερμανική αντικατασκοπία τους υπολογίζει σε 8.000 (σελ.151)
 - Τον Αύγουστο του 1944 οι Γερμανοί τους υπολόγιζαν σε 21.000 (σελ.152)
 - Σε έγγραφο με ημερομηνία 28/09/1944 αναφέρουν ότι είχε 25.000 (σελ.93)

 Ενδεικτικό της ασχετοσύνης των πληροφοριοδοτών των Γερμανών είναι κυρίως η πρώτη καταχώρηση όπου τον Νοέμβριο του 1943 οι αντάρτες του ΕΔΕΣ υπολογίζονταν σε 30.000! Εκείνη την χρονική περίοδο, ο Ζέρβας είχε απομείνει με διψήφιο αριθμό ανδρών και κινδύνευε να διαλυθεί εξαιτίας του διμέτωπου αγώνα απέναντι σε Γερμανούς και ελασίτες. Στην πορεία κατάφερε να ανασυγκροτηθεί. 
 Σε όλες τις παραπάνω πληροφορίες που είχαν οι Γερμανοί, απάντησε ένας απ΄τους πλέον αρμόδιους, ο υπαρχηγός του ΕΔΕΣ Κομνηνός Πυρομάγλου με επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο παράρτημα του βιβλίου του Ενεπεκίδη όπου λέει ότι η αντάρτικη δύναμη του ΕΔΕΣ ποτέ δεν υπερέβη τις 7.000 (σελ.238).


Επίσης, σύμφωνα με τα περιβόητα γερμανικά αρχεία:

 - Οι ελασίτες εκτέλεσαν τον συνταγματάρχη Ψαρρό τον Μάιο του 1943 (σελ.41).
 Προφανώς ο πληροφοριοδότης των Γερμανών είχε μαντικές ικανότητες. Ο Ψαρρός εκτελέστηκε μεν απ΄τους ελασίτες, αλλά αυτό έγινε έναν περίπου χρόνο αργότερα...
- Τον Ιούνιο του 1944 ο Βελουχιώτης με 20 κομμουνιστές βουλευτές προκήρυξε την σοβιετική δημοκρατία Πελοποννήσου (σελ.74)
 Μπουρδολογίας το ανάγνωσμα. Ο όρος "σοβιετική δημοκρατία Πελοποννήσου" είναι προφανώς επινόηση κάποιου ευφάνταστου πράκτορα των Γερμανών, ενώ το ΚΚΕ μέχρι τότε ποτέ δεν είχε εκλέξει 20 βουλευτές.
 - Στις 15/01/1944 αναφέρθηκε ότι κάποιος Καρατάσος εκ Μακεδονίας που κατοικεί στην Σόφια χρίστηκε αρχηγός των βουλγαροελληνικών κομμουνιστικών οργανώσεων (σελ.85)
   Τυπική "πληροφορία" προϊόν φαντασιοπληξίας ανάξια σχολιασμού. Ο Καρατάσος ήταν απλά ένας αξιωματικός που είχε ενταχθεί στον ΕΛΑΣ της ανατολικής Μακεδονίας και τίποτα περισσότερο.
 - Ο Ζέρβας δήλωσε ότι θα αντισταθεί με όλα τα μέσα στην προέλαση των Ρώσων (σελ.77)
 Άγνωστη δήλωση του Ζέρβα που φυσικά δεν έγινε ποτέ, διότι ο άνθρωπος δεν ήταν ηλίθιος.
 Ο Ζέρβας με νύχια και με δόντια έμεινε όρθιος κόντρα στον ΕΛΑΣ και θα μπορούσε να προβάλλει αντίσταση στον πανίσχυρο Κόκκινο Στρατό; Και από γεωγραφικής άποψης δεν μπορούσε να το κάνει αυτό αφού ήταν περιορισμένος σε ένα μικρό κομμάτι της δυτικής Ελλάδας, ενώ οι Ρώσοι αν ήθελαν να μπουν στην Ελλάδα θα έμπαιναν μέσω Βουλγαρίας.
- Ο Ζέρβας συμπεριφέρθηκε νομιμοφρόνως απέναντι στις δυνάμεις κατοχής ως τον Αύγουστο του 1944 (σελ.93)
 Οι συγκρούσεις ΕΔΕΣ-Γερμανών σε Πάργα, Παραμυθιά, Αγίους Θεοδώρους κτλ τον Ιούνιο-Ιούλιο του 1944, και άλλες μικρότερης έκτασης τον Μάιο του 1944 προφανώς και δεν δείχνουν νομιμοφροσύνη απέναντι στις δυνάμεις κατοχής..
 - Μετά την αποχώρηση των Γερμανών ο Ζέρβας θα κινηθεί με όλες τις δυνάμεις του για να καταλάβει την Αθήνα (σελ.94)
 Όπως όλοι ξέρουμε τίποτα τέτοιο δεν έγινε. Οι Γερμανοί για μια ακόμη φορά τα κάνανε μαντάρα στις προβλέψεις που έκαναν βασιζόμενοι στις πληροφορίες που έπαιρναν απ΄τους πράκτορές τους.
- Ο Ζέρβας απολύθηκε απ΄το κρατητήριο στις 08/07/1944 και διέταξε να μην επιτίθενται κατά των Γερμανών. (σελ.95)
 Εδώ ο πράκτορας των Γερμανών ανακάλυψε σύλληψη του Ζέρβα (από ποιους;), εγκλεισμό του σε κρατητήριο και αποφυλάκισή του! Ολόκληρο μυθιστόρημα δηλαδή. Τα περί διαταγής του Ζέρβα για μη-επίθεση κατά των Γερμανών είναι αστειότητες αφού δεν υπάρχει καταγεγραμμένη καμμία τέτοια διαταγή και ειδικά το καλοκαίρι του 1944 είναι καταγεγραμμένες ευρείας κλίμακας συγκρούσεις του ΕΔΕΣ με Γερμανούς.
- Υπήρχαν "συμμορίες του ΕΔΕΣ στο Παγγαίον" (σελ.100)
Το Παγγαίον όρος βρίσκεται στην ανατολική Μακεδονία, πολύ μακριά απ΄τον χώρο δράσης του αντάρτικου ΕΔΕΣ που ουδέποτε αναπτύχθηκε εκεί.
- Ο Σβώλος ήταν ηγέτης των Ελλήνων εθνικιστών (σελ.108)
Ο Σβώλος ήταν ηγετικό στέλεχος του κόμματος ΕΛΔ που συμμετείχε στο ΕΑΜ, και ο ίδιος ανέλαβε πρωθυπουργός στην ελεγχόμενη απ΄τους κομουνιστές κυβέρνηση του βουνού, την ΠΕΕΑ. Ουδεμία σχέση δεν είχε με εθνικιστές.
 - Ο Κανελλόπουλος ήταν ηγέτης των κομμουνιστών διαννοουμένων (σελ.217)
  Ο Κανελλόπουλος ποτέ δεν υπήρξε κομμουνιστής.

- Υπήρξε συμφωνία ΕΔΕΣ-Μπαλιστών στην Πάργα στις 10/05/1944 (σελ.110)
 Μπαλιστές αποκαλούνταν τα μέλη της αλβανικής εθνικιστικής οργάνωσης Μπάλι Κομπετάρ. Αυτοί φυσικά δρούσαν στην Αλβανία και όχι στην... Πάργα, ενώ ήταν αδύνατο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ αυτών και του ΕΔΕΣ. Ακόμα και αν υπήρχε τέτοια πρόθεση (πράγμα για το οποίο δεν υπήρχε ούτε καν υποψία) σαν αντίδραση στην συνεργασία ελασιτών και Αλβανών κομμουνιστών, το βορειοηπειρωτικό ζήτημα ήταν αρκετό για να καταστήσει απίθανη οποιαδήποτε σκέψη συνεννόησης μεταξύ τους.
- Τον Ιούλιο του 1944 γινόταν επιστράτευση στα χωριά της Αττικής για τον Ζέρβα, ο οποίος τότε είχε 20.000 άντρες εκ των οποίων 2.500 ήταν της ορεινής ταξιαρχίας (σελ.153)
 Ο Ζέρβας ποτέ δεν είχε αντάρτικες ομάδες στην Αττική, ούτε είχε ποτέ 20.000 αντάρτες και φυσικά η 3η Ορεινή Ταξιαρχία, στην οποία αναφέρονται προφανώς οι Γερμανοί, δεν υπαγόταν ποτέ στον ΕΔΕΣ. Ήταν μονάδα του στρατού της Μέσης Ανατολής και υπαγόταν στην κυβέρνηση του Καϊρου.
- Τον Ιούνιο του 1944 το ΚΚΕ διέταξε τον αφοπλισμό και τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όσων ελασιτών δεν ήταν κομμουνιστές (σελ.161-2)

Ανοησίες. Το ΚΚΕ μπορεί να ήλεγχε τον ΕΛΑΣ, μπορεί να υπήρχε μία καχυποψία απέναντι σε "αντιδραστικούς" αξιωματικούς που είχαν ενταχθεί σε αυτόν αλλά ποτέ το ΚΚΕ δεν έβγαλε τέτοια παρανοϊκή διαταγή που θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία.
- Όταν οι Άγγλοι κατάλαβαν ότι το ΕΑΜ είναι κομμουνιστική οργάνωση, σταμάτησαν να το ενισχύουν (σελ.193)
 Οι Άγγλοι ήξεραν απ΄την κάθοδο του Γούντχαουζ στην Αθήνα στις αρχές του 1943 ότι το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ελεγχόταν απ΄το ΚΚΕ. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να τον ενισχύουν, όπως ενίσχυαν π.χ και τους κομμουνιστές παρτιζάνους του Τίτο. Η ενίσχυση του ΕΛΑΣ απ'τους Άγγλους διεκόπη προσωρινά όταν αυτός επιτέθηκε στον ΕΔΕΣ τον Οκτώβριο του 1943. Μετά ξανάρχισε και συνεχίστηκε ως το τέλος της Κατοχής.


 Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλές αναρτήσεις με αυτά και άλλα παρόμοια "μαργαριτάρια" που αλίευαν οι Γερμανοί απ΄τους πράκτορές τους και τους πληροφοριοδότες τους. Δεν έχει όμως νόημα. Τα παραδείγματα που παρατέθηκαν είναι αρκούντως ενδεικτικά για να καταλάβει ο καθένας ότι τα λεγόμενα "μυστικά αρχεία της Βέρμαχτ" δεν ήταν τίποτα άλλο παρά συρραφές φημών και μη-διασταυρωμένων πληροφοριών.
 Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα όσα αναφέρονταν σε αυτά τα αρχεία ήταν ανακρίβειες. Κάποιες από τις πληροφορίες που διοχετεύονταν στους Γερμανούς μπορεί να ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Για να διαπιστωθεί όμως η εγκυρότητά τους θα πρέπει πρώτα να διασταυρωθούν με συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία που έχουν βγει πλέον στο φως.
 Δυστυχώς όμως πολλοί δήθεν "έγκριτοι" και πολυδιαφημισμένοι αριστεροί ιστορικοί έσπευσαν να παπαγαλίσουν τις μπουρδολογίες των πρακτόρων των Γερμανών, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να πλήξουν ηθικά τον Ναπολέοντα Ζέρβα. 
 Ούτε αυτό όμως δεν στάθηκαν ικανοί να καταφέρουν, διότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

1 σχόλιο:

  1. Αραγε και τα "μυστικα αρχεια της Βιεννης" που υπαρχουν μεσα στο βιβλιο του Ενεπεκιδη, "Η Δοξα και ο Διχασμος", να ειναι το ιδιο "αξιοπιστα"?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή