Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Βιβλιοπαρουσίαση: "Η κόκκινη βία 1943-1946"


  Το παραπάνω βιβλίο είναι πρόσφατη έκδοση που καταπιάνεται με τα γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου από μία διαφορετική σκοπιά.
  Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο συγγραφέας Σάκης Μουμτζής προέρχεται απ΄το χώρο της αριστεράς και ανήκει στην λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου. Αποφοίτησε το 1976 απ΄την Νομική και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στις τάξεις του Ρήγα Φεραίου και του ΚΚΕ Εσωτερικού. Για τους νεότερους να πούμε ότι το ΚΚΕ Εσωτερικού μπορεί κάλλιστα να λογίζεται, αν όχι απόλυτα σίγουρα κατά προσέγγιση, σαν ο πολιτικός πρόγονος της σημερινής ΔΗΜΑΡ και λιγότερο του ΣΥΡΙΖΑ.

 Όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο παρόμοιου πολιτικο-κοινωνικού υπόβαθρου να γράφει ένα βιβλίο για την περίοδο 1943-46, το αναμενόμενο θα ήταν να περιμένουμε να αναπαράγει τις χιλιοειπωμένες αριστερές εξαλλοσύνες. Στην προκειμένη περίπτωση όμως αυτό δεν ισχύει ούτε κατα διάννοια.
 Ο συγγραφέας βασιζόμενος σε ευρεία βιβλιογραφία προσεγγίζει τα ιστορικά γεγονότα με κριτικό πνεύμα. Στέκεται ιδιαίτερα στα δεκεμβριανά όπου καταρρίπτει με στέρεα επιχειρηματολογία τις αριστερές μυθοπλασίες. Επίσης αναφέρεται αναλυτικά στην λογική των πολιτικών εκκαθαρίσεων και της απαξίωσης της ζωής των αντιφρονούντων που χαρακτήριζε ανέκαθεν τα κομμουνιστικά κόμματα και φυσικά την συσχετίζει με τα όσα τραγικά συνέβησαν την περίοδο της εαμοκρατίας. Και πολλά ακόμα.

 Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι βγαίνει ένας ενταγμένος αριστερός της γενιάς του Πολυτεχνείου και παραδέχεται -μετά από ενδελεχή έρευνα- τις αναμφισβήτητες ευθύνες και τα εγκλήματα της παράταξής του.



  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠ΄ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου