ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εισέρχονται στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941. Ο αντιστράτηγος Τσολάκογλου έχει υπογράψει την παράδοση των ελληνικών στρατευμάτων. Η Γερμανική σημαία κυματίζει στην Ακρόπολη. Ο Γολγοθάς της Γερμανικής κατοχής για τον λαό της Αθήνας μόλις έχει ξεκινήσει….
ΙΔΡΥΣΗ- ΗΓΕΣΙΑ- ΣΚΟΠΟΙ
Η ίδρυση της αντιστασιακής οργάνωσης «Χ» έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1941 υπό άκρα μυστικότητα όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομα της. Ιδρυτής και αδιαφιλονίκητος ηγέτης της υπήρξε ο αντισυνταγματάρχης πεζικού Γεώργιος Γρίβας. Ο Γρίβας ήταν ένας έμπειρος αξιωματικός με μάχιμη υπηρεσία στην Μικρασιατική εκστρατεία όσο και στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940. Είχε φήμη άριστου επιτελικού αξιωματικού με γνώσεις και αδάμαστη θέληση. Στο παρουσιαστικό βέβαια, ομολογουμένως έχανε. Ήταν κοντός, μικρόσωμος και γενικά το παρουσιαστικό του κάθε άλλο παρά επιβλητικό ήταν.
Η έλλειψη φυσικών χαρισμάτων αντισταθμιζόταν με μια αποφασιστικότητα, μια άκρατη ζωτικότητα και δραστηριότητα, υπερκαλυπτόταν από την απόλυτη πίστη του Γρίβα στην Ελλάδα και στα πεπρωμένα της. Είχε συγκροτημένη ιδεολογία τόσο κοινωνική όσο και εθνική, την οποία δεν απέβαλλε καθ’όλη την διάρκεια του πολυκύμαντου βίου του.
Ο Γρίβας ήταν αποφασισμένος να αντισταθεί στον κατακτητή βοηθώντας την Βασιλική κυβέρνηση που ήταν εξόριστη στην Μ. Ανατολή. Άρχισε με άκρα μυστικότητα να μυεί κατώτερους εν ενεργεία έλληνες αξιωματικούς εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες του και την θέση του στα αρχεία του Ελληνικού στρατού. ΤΟ 1942 ήρθε σε επαφή με άλλες αντιστασιακές οργανώσεις (ΡΑΝ, «στρατιωτική ιεραρχία», «Τρίαινα», «ΣΕΟΜ») καθώς και με τον Παπάγο. Παράλληλα είχε σημαντικές επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο, τον πρώτο αντιστασιακό, ο οποίος είχε εκθρονιστεί γιατί αρνήθηκε να ορκίσει την πρώτη κατοχική κυβέρνηση. Ο αρχιεπίσκοπος είχε συνεχή επαφή με την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση και ήταν αυτός ήταν που καθοδήγησε και όρκισε τον Γρίβα στους εθνικούς σκοπούς της οργάνωσης.
Οι σκοποί της οργάνωσης ήταν
1. Απελευθέρωση της Ελλάδος
2. Αποκατάσταση επαφής με τους Συμμάχους και πίστη στην Βασιλική κυβέρνηση της Μ. Ανατολής
3. Παροχή πολύτιμων πληροφοριών και άλλων υπηρεσιών στους συμμάχους.
4. Οργάνωση αγωνιστικών ένοπλων πυρήνων σε όλη την Αθήνα με σκοπό την εκπλήρωση των στόχων αυτών.
Η συνέχεια εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου