Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Σύγκριση Τσολάκογλου με ΓΑΠ


Τον τελευταίο 1,5 χρόνο περίπου ακούγονται πολλά εναντίον του πρώην πρωθυπουργού ΓΑΠ και γενικότερα για τους πολιτικάντηδες. Συμφωνούμε και επαυξάνουμε για ότι λέγεται εις βάρος τους, πλην ενός χαρακτηρισμού.
 Κάποιοι αρέσκονταν στο να ταυτίζουν τον ΓΑΠ με τον Τσολάκογλου και να χαρακτηρίζουν την κυβέρνησή του, όπως και την νυν κυβέρνηση Παπαδήμου, ως "κατοχική"… 
 Αυτή η ταύτιση φυσικά είναι τελείως λάθος. Δεν έχει απολύτως καμμία σχέση ο στρατηγός Τσολάκογλου με τον ανεκδιήγητο ΓΑΠ.
  
 - Ο Τσολάκογλου πολέμησε στους 2 βαλκανικούς πολέμους, στον Ά Παγκόσμιο, στην μικρασιατική εκστρατεία, στην ουκρανική εκστρατεία και ήταν επιτελικός ανώτατος αξιωματικός στον ελληνοϊταλικό και ελληνογερμανικό πόλεμο του 40-41.
  
 Ο ΓΑΠ δεν πολέμησε πουθενά, και η στρατιωτική του θητεία ήταν σε κάποιο γραφείο μεταξύ λούφας και άδειας, όπως συμβαίνει με όλους τους γόνους πολιτικών.
  
- Ο Τσολάκογλου έκανε ότι ήταν δυνατόν για να υπερασπιστεί την Πατρίδα, έχοντας μεγάλη συμβολή στο έπος του ’40. Όταν πλέον η γιουγκοσλαβική άμυνα είχε καταρρεύσει, οι Βρετανοί υποχωρούσαν, οι Γερμανοί είχαν μπει στην Θεσσαλονίκη, και η Λουφτβάφε θέριζε από αέρος  τον ήδη εξαντλημμένο απ΄τον πολύμηνο πόλεμο με τους Ιταλούς ελληνικό στρατό, πήρε την πρωτοβουλία για να συνάψει ανακωχή με τους Γερμανούς πετυχαίνοντας παράλληλα την μη-αιχμαλωσία των οπλιτών και αξιωματικών του ελληνικού στρατού.

 Ο ΓΑΠ αντιθέτως δεν υπερασπίστηκε τίποτα. Αυτός δεν αγωνίστηκε κατά των εισβολέων, όπως ο Τσολάκογλου, άλλα έκανε τα αδύνατα δυνατά για να φέρει εδώ τους σύγχρονους οικονομικούς κατακτητές της τρόικας. Αυτός τους έφερε εδώ για να μας "σώσουν", υπογράφοντας παράλληλα το επαίσχυντο μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση με δυσμενείς όρους για την Ελλάδα.
   
- Ο Τσολάκογλου σχημάτισε την πρώτη κατοχική κυβέρνηση τον Απρίλιο του 1941, καθώς πίστευε ότι αυτό θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή για την Πατρίδα, αφού σε διαφορετική περίπτωση είτε θα γινόμασταν ιταλικό προτεκτοράτο με τραγικές συνέπειες (λόγω των ιταλικών επεκτατικών βλέψεων και όχι μόνο), είτε θα μας διοικούσε κάποιος γερμανός γκαουλάιτερ όπως γινόταν στις περισσότερες κατεχόμενες χώρες. Χάρη στην δύσκολη και ομολογουμένως άχαρη επιλογή του Τσολάκογλου να ηγηθεί της πρώτης κατοχικής κυβέρνησης, τα παραπάνω αρνητικά ενδεχόμενα δεν έγιναν πραγματικότητα.

 Ο ΓΑΠ παρέδωσε γη και ύδωρ στην τρόικα, αποδεχόμενος την τοποθέτηση οικονομικών επιτηρητών που θα ελέγχουν το έργο της κυβέρνησης. Ο ΓΑΠ εξελέγη απ΄τον "σοφό" (...) και "κυρίαρχο" (…) ελληνικό λαό σαν πρωθυπουργός ανεξάρτητου κράτους, και με δικές του επιλογές -χωρίς να προηγηθεί καμμία εθνική καταστροφή ή ξένη εισβολή- μετέτρεψε την κυβέρνησή του σε κυβέρνηση υποτακτικών της τρόικας και των διεθνών τοκογλύφων.

 -Ο Τσολάκογλου πέθανε πάμφτωχος στην φυλακή.
  
  Ο ΓΑΠ δεν έχει πεθάνει ακόμη, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα έχει την ίδια μοίρα με την Τσολάκογλου. Στην χειρότερη για τον ίδιο, θα φύγει νύχτα απ΄την Ελλάδα και ανεπιστρεπτί. Για πάμφτωχος ούτε λόγος να γίνεται…

 
 Όχι λοιπόν, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να καθυβρίζει την μνήμη του στρατηγού Τσολάκογλου συγκρίνοντάς τον με τον ΓΑΠ…
 Τα παραπάνω δεν σημαίνουν βέβαια ότι ο Τσολάκογλου ήταν αλάνθαστος ή άμεμπτος. 
  Για την περίπτωσή του όμως αυτό που θα πρέπει να αποκλειστεί  είναι το ενδεχόμενο του να λειτουργούσε με δόλο σε βάρος της Ελλάδας. Για τον ΓΑΠ δεν ξέρω αν αυτό ισχύει…

1 σχόλιο:

  1. Πολύ νηφάλιες οι απόψεις σας για τον στρατηγό Τσολάκογλου που αυτοθυσιάστηκε για να μην αιχμαλωτιστούν οι στρατιώτες του Μετώπου και στη συνέχεια για "να περισωθεί ό,τι ήταν δυνατόν να περισωθεί".
    Βλέπε και το ιστολόγιο aera2012.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή