Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ο ΕΛΑΣ και οι "εγκληματίες πολέμου"

Τον Ιανουάριο του 1944 συνεδρίασε η 10η ολομέλεια της Κ.Ε του ΚΚΕ και έβγαλε Διακήρυξη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

 



 "Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στον πόλεμο και στην αντίσταση 1940-1945" του Αλ.Παπαπαναγιώτου, σελ. 71.


 Βλέπουμε λοιπόν ότι το ΚΚΕ θεωρούσε εγκληματία πολέμου και εχθρό του έθνους οποιονδήποτε εξοπλιζόταν απ'τους κατακτητές. Πέραν της παραπάνω διακήρυξης, είναι ευρέως γνωστό ότι αυτό ήταν μία πάγια θέση των κομμουνιστών.
 Αυτό άλλωστε φάνηκε με την υπογραφή της συμφωνίας του Μυρόφυλου-Πλάκας μεταξύ ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ-ΕΚΚΑ-Άγγλων τον Φεβρουάριο του 1944 όπου επίσης καταδικάζονταν ως εχθροί του έθνους και εγκληματίες πολέμου όλοι όσοι εξοπλίζονταν απ'τους Γερμανούς.
 Το ΕΑΜ (πλήρως ελεγχόμενο απ'το ΚΚΕ βέβαια) συνέχιζε να υπερτονίζει τις συγκεκριμένες θέσεις του, αφού στην Πανελλαδική Σύσκεψη των αντιπροσώπων του ΕΑΜ που έγινε στην Ευρυτανία στις 1-2 Σεπτέμβρη του 1944 τονίστηκε ότι:







"Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στον πόλεμο και στην αντίσταση 1940-1945" του Αλ.Παπαπαναγιώτου, σελ. 121.

Είναι ολοφάνερο ότι το ΚΚΕ/ΕΑΜ εμφανίζεται αμείλικτο απέναντι στους πάσης φύσεως εξοπλισμένους απ΄τους Γερμανούς.
  
Μόνο που για μία ακόμη φορά, η πραγματικότητα ήταν ελαφρώς διαφορετική.

 Εδώ έχουμε μία πρόσκληση του ΕΑΜ στην Αθήνα προς τους ταγματασφαλίτες (τους αποκαλεί "τσολιάδες") και τους άντρες των Σωμάτων Ασφαλείας να δώσουν τα όπλα τους στον ΕΛΑΣ και να πολεμήσουν "δίπλα στον λαό":
 

 "Κίτσος Μαλτέζος, ο αγαπημένος των θεών" του Πέτρου Μακρή-Στάικου, φωτογραφικό παράρτημα.

 Αντίστοιχες προτάσεις έγιναν και στην συμπρωτεύουσα.
 Ιδού η σχετική προκήρυξη της επιτροπής πόλης του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης που καλεί αυτούς που εξοπλίστηκαν απ'τους Γερμανούς να πολεμήσουν "στο πλευρό του λαού":
  








Σ.Δορδανάς, "Έλληνες εναντίον Ελλήνων" σελ. 462

Είναι προφανές ότι του ΚΚΕ/ΕΑΜ/ΕΛΑΣ δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να δώσουν άφεση αμαρτιών σε αυτούς που θεωρούσαν "εχθρούς του έθνους και εγκληματίες πολέμου" αν οι τελευταίοι αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να ενταχθούν στον ΕΛΑΣ. 
 Απλά οι κομμουνιστές το έθεταν πιο "κομψά" και δεν τους έλεγαν "ελάτε στον ΕΛΑΣ", τους έλεγαν "ελάτε στο πλευρό του λαού"....

 Και αυτές οι προσπάθειες δεν απέβησαν τελείως άκαρπες:
 



"Δυτική Μακεδονία, Αντίσταση και Συμμαχική Στρατιωτική Αποστολή 1943-44" του Νίκολας Χάμμοντ εκδ.Παπαζήση., σελ. 215

Σημ: Ο ΕΕΣ είχε εξοπλιστεί απ'τους Γερμανούς.

 Κάτι αντίστοιχο φέρεται να συνέβη και στην Θεσσαλία όπου η μισή σχεδόν δύναμη του ΕΑΣΑΔ, που είχε εξοπλιστεί απ'τους Γερμανούς αυτομόλησε στον ΕΛΑΣ:
 
  









"Η Μαύρη Σκιά στην Ελλάδα" (σελ.73) του Ιάκωβου Χονδροματίδη

Επίσης, ο Ιωάννης Κολλιόπουλος στον πρώτο τόμο του έργου του "Λεηλασία Φρονημάτων" (π.χ. σελ.127-128, σελ.142, σελ.147-149, σελ.151, σελ.157-8, σελ.161, σελ.164-166 κτλ) αναφέρει πολλά παραδείγματα κομιτατζήδων που προσχώρησαν στο ΣΝΟΦ (σλαβομακεδόνικο παράρτημα του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ) και κατόπιν στον ΕΛΑΣ.

 Οι κομιτατζήδες είχαν εξοπλιστεί πρώτα απ'τους Ιταλούς μετά απ'τους Γερμανούς, συνεργάζονταν γενικώς με Βούλγαρους αξιωματικούς που κινούνταν στην δυτική Μακεδονία (βλ. Κάλτσεφ) και είχαν επιδείξει καθόλη την διάρκεια της Κατοχής μία ακραία ανθελληνική συμπεριφορά.
 Το ζήτημα της συνεργασίας ΕΛΑΣ-κομιτατζήδων είναι βέβαια πολύ σημαντικότερο απ'όλα τα άλλα που προαναφέρθησαν διότι είχε επικίνδυνες -για την Ελλάδα- προεκτάσεις όσον αφορά το μακεδονικό ζήτημα.
 Τώρα απλώς το αναφέρουμε ενδεικτικά, μελλοντικά θα γίνει αναλυτική περιγραφή.

Απ'ότι φαίνεται λοιπόν, από τα ελάχιστα στοιχεία που παρατέθηκαν, οι του ΚΚΕ που κραύγαζαν κατά των "εγκληματιών πολέμου που εξοπλίζονταν απ'τους Γερμανούς" δεν ήταν και τόσο ειλικρινείς...
 Αν αυτοί οι θεωρούμενοι απ'το ΚΚΕ/ΕΑΜ ως εγκληματίες πολέμου "μεταννοούσαν" και εντάσσονταν στον ΕΛΑΣ, τότε ήταν όλα καλά... Αυτομάτως αναβαπτίζονταν και γίνονταν αποδεκτοί στις τάξεις του.

 Υπενθυμίζουμε την περίπτωση του "προδότη και δήμιου αγωνιστών του λαού" Σαράφη που έγινε αρχιστράτηγος του ΕΛΑΣ: 
 http://istoriakatoxis.blogspot.com/2011/11/blog-post_24.html
 αλλά και την περίπτωση του Βαζαίου που από "εχθρός του λαού" έγινε διοικητής συντάγματος του ΕΛΑΣ:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου