Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Τι έλεγε ο Σιάντος για τον Παπανδρέου σε τηλεγράφημά του προς τον Τίτο


 Το παρακάτω τηλεγράφημα στάλθηκε απ΄τον γ.γ του ΚΚΕ Γιώργο Σιάντο προς τον ηγέτη των Γιουγκοσλάβων κομμουνιστών Τίτο. Με αυτό το τηλεγράφημα ο Σιάντος ενημέρωνε τον Τίτο για τον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Μέσης Ανατολής Γεώργιο Παπανδρέου.
 Αυτά όμως που έγραφε ο Σιάντος δεν συνιστούσαν ενημέρωση, αλλά παραλήρημα.

Απολαύστε το:





  ("1931-1944 Φάκελος ΕΛΛΑΣ. Τα αρχεία των μυστικών σοβιετικών υπηρεσιών", σελ.116-7)  


 Ανεξάρτητα απ΄την γνώμη που μπορεί να έχει ο καθένας για την ιστορική διαδρομή του Γεώργιου Παπανδρέου, δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι ο Σιάντος στο παραπάνω τηλεγράφημά του μπουρδολογούσε ασύστολα.
 Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυτοί οι ισχυρισμοί του Σιάντου δεν ήταν για λαϊκή κατανάλωση ή για να πλήξει επικοινωνιακά τον Παπανδρέου αλλά απευθύνονταν προσωπικά σε έναν ομοϊδεάτη του ηγέτη ξένης χώρας, άρα προφανέστατα εξέφραζε τις πραγματικές πεποιθήσεις του.

 Προκαλεί επίσης εντύπωση το γιατί το ΚΚΕ λίγες μέρες μετά το παραπάνω τηλεγράφημα έστειλε αντιπροσώπους στην Μέση Ανατολή για να συζητήσουν με την κυβέρνηση ενός τέτοιου ανθρώπου, όπως τον περιγράφει ο Σιάντος.

 Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το ότι μερικούς μήνες μετά, το ΚΚΕ δέχτηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση αυτού του "φασίστα, λακέ του βασιλιά και εχθρού του λαϊκού-απελευθερωτικού κινήματος και της Σοβιετικής Ένωσης"...

 Όλα όμως έχουν την εξήγησή τους, που θα την δούμε σε άλλη ανάρτηση.

1 σχόλιο:

  1. ΟΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΙΑΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΚΚΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ!!!!!!!!!!!!!!! '' ΟΛΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή