Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Όταν οι αποχωρούντες Γερμανοί "ξεχνούσαν" το 1944 μεγάλες ποσότητες οπλισμού σε περιοχές που υπήρχε μόνο ο ΕΛΑΣ...


 Σε αριστερό ιστολόγιο αναρτήθηκε πρόσφατα ένα ενδιαφέρον κείμενο σχετικά με τον κομμουνιστή Βασίλη Ζάννο. Το κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω απόσπασμα απ΄την εισαγωγή του:
   "Τον Οκτώβρη του 1944, όταν οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την Αθήνα, το οπλοστάσιο της «Luftwaffe», στο Παλαιό Φάληρο, πέφτει άθικτο στα χέρια της ομάδας του Βασίλη Ζάννου - Γραμματέα της Πολιτοφυλακής Παλαιού Φαλήρου. Πρόκειται για πολεμοφόδια και οπλισμό μεγάλης ποσότητας. Ο Βασίλης Ζάννος ειδοποιεί τις οργανώσεις που τα προωθούν στα τμήματα του αγωνιζόμενου ακόμα ΕΛΑΣ στις βορινότερες περιοχές της χώρας."

 Μοιραία προκύπτουν τα εξής εύλογα ερωτήματα:
 α) Γιατί οι Γερμανοί εγκατέλειψαν στην Αθήνα μεγάλες ποσότητες πολεμοφοδίων και οπλισμού;
 
    Είχαν όπλα και εφόδια για πέταμα; Τους περίσσευαν; Βαρέθηκαν να τα μαζέψουν; Τα ξέχασαν;
    Προφανώς και όχι.
    Μήπως τα άφησαν επειδή δεν είχαν χρόνο τα μαζέψουν;
    Ούτε αυτό στέκει, αφού η περισυλλογή οπλισμού είναι λογικό να τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί δεν έφυγαν κυνηγημένοι απ΄την Αθήνα, ώστε λόγω πίεσης χρόνου και αντιπάλων να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν μεγάλες ποσότητες οπλισμού.
     Είναι επίσης γνωστό ότι οι Γερμανοί απεχώρησαν απ΄την Αθήνα ανενόχλητοι και κατόπιν ανεπίσημων διαπραγματεύσεων.
    Συνεπώς το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι Γερμανοί άφησαν απολύτως εσκεμμένα  
    μεγάλες ποσότητες οπλισμού στο Παλαιό Φάληρο.

    Δεν ήταν μυστικό τότε ότι το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και οι διάφορες συναφείς οργανώσεις (ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, Εθνική Πολιτοφυλακή κτλ) ήλεγχε σχεδόν απόλυτα το σύνολο των νότιων και ανατολικών συνοικιών της Αθήνας. Είναι γνωστό π.χ. ότι η Καλλιθέα και η Νέα Σμύρνη ήταν ισχυρές βάσεις των κομμουνιστών. Το γειτονικό Παλαιό Φάληρο που ήταν ακόμα πιο απομακρυσμένο απ΄το γερμανοκρατούμενο κέντρο της Αθήνας δεν αποτελούσε φυσικά εξαίρεση.
   Συγκεκριμένα, το 1ο σύνταγμα της 1ης ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ Αθηνών δρούσε στις περιοχές Καλλιθέα –Κουκάκι –Πλάκα –Δουργούτι (Νέος Κόσμος) –Νέα Σμύρνη –Χαροκόπου –Κατσιπόδι (Δάφνη) –Παλαιό Φάληρο –Ελληνικό –Γλυφάδα και Βουλιαγμένη.
  (βλ. "ΟΠΛΑ. Το τιμωρό χέρι του λαού" του Ιάσονα Χανδρινού σελ. 47-8).

   Φυσικά είναι απίθανο οι Γερμανοί να μην γνώριζαν ότι ήταν ισχυροί οι κομμουνιστές στην συγκεκριμένη περιοχή όπου φεύγοντας άφησαν ολόκληρο οπλοστάσιο .

Οπότε, μοιραία αναρωτιόμαστε:
 β) Γιατί άφησαν εσκεμμένα μεγάλη ποσότητα οπλισμού σε κομμουνιστοκρατούμενη περιοχή; 
 Δεν ήξεραν ότι μετά την αποχώρησή τους αυτή η μεγάλη ποσότητα οπλισμού θα έπεφτε στα χέρια των κομμουνιστών;

  Προφανώς και το γνώριζαν, και το έκαναν εσκεμμένα. 

 Άλλωστε, όπως είχαμε δει και εδώ: http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2013/04/1944.html
 πρόθεση των Γερμανών ήταν να ενισχύσουν τις ενδοελληνικές συγκρούσεις.

 Η εγκατάλειψη μεγάλης ποσότητας οπλισμού στα χέρια των κομμουνιστών στο Π.Φάληρο βρισκόταν ασφαλώς στα πλαίσια αυτής της τακτικής τους.

 Έτσι οι Γερμανοί ενίσχυαν αθόρυβα και με έμμεσο τρόπο  τους κομμουνιστές με σκοπό οι τελευταίοι να καταστούν ακόμα ισχυρότεροι. Με τον τρόπο αυτό ο ΕΛΑΣ αποκτούσε ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα απέναντι στις εθνικές οργανώσεις των Αθηνών οι οποίες είχαν τεράστιο πρόβλημα οπλισμού και φυσικά ουδέποτε εξοπλίστηκαν απ΄τους Γερμανούς.

 
  Ο ισχυρισμός του αριστερού μπλόγκερ ότι αυτά τα όπλα μεταφέρθηκαν "στα τμήματα του αγωνιζόμενου ακόμα ΕΛΑΣ στις βορινότερες περιοχές της χώρας" είναι για τα πανηγύρια.
 Όπως είχαμε δει και εδώ: http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2011/12/blog-post_05.html δια στόματος του οργανωτικού γραμματέα του ΚΚΕ Γ.Ιωαννίδη η πρόθεση τότε των κομμουνιστών ήταν η εισαγωγή όπλων στην πρωτεύουσα και όχι η εξαγωγή όπλων από αυτήν.




  
 
  

1 σχόλιο:

  1. Ειναι γνωστο οτι ο Χιτλερ ηλπιζε οτι εξ αιτιας των κομμουνιστικων δραστηριοτητων στην ελλαδα οι συμμαχοι θα τα εσπαγαν.Σε βιβλια για την αστυνομια που εχω ανεβασει αν διαβασεις προσεκτικα θα βρεις συληψεις γερμαβνωνμ απο την αστυνομια που υπηρετουσαν στις ταξεις του ΕΛΑΣ εναντιον ντων ελληνων.Η αστυνομια εκτιμησε οτι περιπου 2000 Γερμανοι εμειναν πισω σε διατεταγμενη υπηρεσια να βοηθισουν τον ΕΛΑΣ να παρει την εξουσια.
    Επεισης την ημερα της υπογραφης της συνθηκης της βαρκιζης (καπως καθυστερημενα) επεσαν στην κορινθια πρακτορες των γερμανων με μπολικο χρυσιο και οπλα αλλα ηταν αργα πια να βοηθισουν τον ...αντιφασιστικο ΕΛΑΣ και στο συνολο τους συνεληφθησαν Αν πας σττις εφημεριδες της εποχης θα τα δεις αυτα

    Δυστυχως της οικονομικης παρακμης προηγηθηκε η ηθικη παρακμη ,το ψευδος και η αριστερη αηδια.Τι περιμενεις απο ;ατομα που ανακυρηξαν τον Φυσα εθνικο ηρωα μεγαλυτερο και απο τον κολοκοτρωνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή