Όπως έχουμε ξαναπεί εδώ, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, αν όχι το σημαντικότερο, των εθνικών αντιστασιακών οργανώσεων ήταν η έλλειψη συντονισμού μεταξύ τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η επιπόλαια προσπάθεια της ΕΚΚΑ να οργανώσει αντάρτικο στην Πελοπόννησο.
Τον Ιούλιο του 1943 καταφθάνουν στην ορεινή Τριφυλία και Ολυμπία αξιωματικοί καταγόμενοι από τα μέρη αυτά με αποστολή να οργανώσουν αντάρτικες ομάδες της ΕΚΚΑ.
Πρώτη έφτασε μία ομάδα με επικεφαλή τον λοχαγό Γεώργιο Θεοχαρόπουλο. Καταφέρνει και βρίσκει κάποια όπλα απ’τον αδελφό του Θεοχαρόπουλου και από χωρικούς. Η ΕΚΚΑ απ΄τον ασύρματο στην Αθήνα ζητά απ’το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής να γίνουν ρίψεις πολεμικού υλικού στους αξιωματικούς της που έφασαν στην ορεινή Τριφυλία-Ολυμπία. Το ΣΜΑ τους απαντά ότι στην περιοχή αυτή υπάρχει ήδη αντάρτικη ομάδα που συνεργάζεται με τον άγγλο ταγματάρχη Ριντ, τοπικό επικεφαλή της συμμαχικής αποστολής. Η συγκεκριμένη αντάρτικη ομάδα υπαγόταν στην οργάνωση Ελληνικός Στρατός (Ε.Σ) με τοπικό αρχηγό τον λοχαγό Γεώργιο Καραχάλιο. Το ΣΜΑ τόνισε ότι χωρίς την έγκριση του Ριντ δεν μπορεί να ενισχυθεί άλλο αντάρτικο τμήμα στην Τριφυλία-Ολυμπία.
Οι αξιωματικοί όμως δεν γνώριζαν την απάντηση του ΣΜΑ στην ΕΚΚΑ και έτσι την νύχτα 16-17 Ιουλίου 1943 ανάβουν φωτιές στην Άνω Φυγαλία ως σήματα για ρίψεις όπλων από συμμαχικά αεροπλάνα. Το ίδιο βράδυ όμως συμπτωματικά στα γειτονικά Πλατάνια οι άντρες του Ε.Σ είχαν επίσης ανάψει φωτιές για τον ίδιο λόγο, καθώς περίμεναν προκαθορισμένες ρίψεις από αέρος. Αυτό προκάλεσε σύγχυση και τελικά τα αεροπλάνα έφυγαν χωρίς να γίνει καμμία ρίψη.
Οι αξιωματικοί της ΕΚΚΑ έκαναν το λάθος να μην έρθουν σε επαφή με τον άγγλο ταγματάρχη και το τμήμα του Ε.Σ. Προφανώς η μεγαλύτερη ευθύνη βαραίνει την ηγεσία της ΕΚΚΑ που δεν φρόντισε εγκαίρως να ενημερωθεί για την κατάσταση του αντιστασιακού κινήματος στην ορεινή Τριφυλία-Ολυμπία πρωτού στείλει εκεί αξιωματικούς της.
Αυτή η ασυνεννοησία είχε σαν αποτέλεσμα να εκτεθούν οι αξιωματικοί της ΕΚΚΑ στον ταγματάρχη Ριντ που φυσικά έγινε έξω φρενών διότι ματαιώθηκαν οι προκαθορισμένες ρίψεις. Ο Ριντ έφτασε στο σημείο να τους θεωρήσει κατάσκοπους των Γερμανών που ήρθαν να σαμποτάρουν τον αντάρτικο αγώνα, ενώ και οι κομμουνιστές του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ βρήκαν ευκαιρία να τους συκοφαντήσουν αναλόγως.
Τελικώς με πρωτοβουλία του Καραχάλιου κανονίστηκε συνάντηση στο αρχηγείο του Ε.Σ στα Πλατάνια όπου οι αξιωματικοί της ΕΚΚΑ παραδέχτηκαν τα λάθη τους και ζήτησαν να ενταχθούν στον Ε.Σ. Ο Ριντ εξακολουθούσε και ήταν αρνητικός απέναντί τους, αλλά τελικά προσχώρησαν στον Ε.Σ κατόπιν παρέμβασης του Καραχάλιου.
Αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ασυνεννοησίας μεταξύ δύο αντιστασιακών οργανώσεων (ΕΚΚΑ και Ε.Σ) που τελικά οδήγησε στην αποτυχία της μιας εξ’αυτών να οργανώσει ένοπλες ομάδες στην Πελοπόννησο, και στην δημιουργία κλίματος καχυποψίας μεταξύ του Άγγλου συνδέσμου και των Ελλήνων ανταρτών.
Προφανώς η ευθύνη βαραίνει την ΕΚΚΑ που δεν φρόντισε να έχει την απαιτούμενη πληροφόρηση, πριν αποστείλει τους αξιωματικούς της στην Τριφυλία και Ολυμπία.
Τα στοιχεία για την ανάρτηση είναι απ΄το βιβλίο του Κοσμά Αντωνόπουλου "Εθνική Αντίστασις 1941-1945" Ά τόμος, β’ μέρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου