Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Η Πηνελόπη Δέλτα, προγιαγιά του Σαμαρά, αυτοκτόνησε μεν το 1941, αλλά όχι επειδή μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα


  Όπως είχαμε καταδείξει εδώ: http://www.istoriakatoxis.blogspot.gr/2013/12/blog-post_19.html
η ελλαδική δεξιά (=καραμανλισμός) δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι είναι καθ'οιονδήποτε τρόπο συνεχιστής των εθνικών αγωνιστών της δεκαετίας του ΄40. Αυτό το γνωρίζουν φυσικά και οι ίδιοι. Όσο άσχετοι και αστοιχείωτοι και να είναι (που είναι) δεν μπορεί να μην το γνωρίζουν. Για τον λόγο αυτό προσπαθούν απεγνωσμένα να βγάλουν απ΄την μύγα ξύγκι προκειμένου να βρούν έστω και κάποια ψήγματα "ηρωισμού" και "αγωνιστικής" παράδοσης των προγόνων των ηγετών τους.

 Ένα τυπικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα, που ήταν η προγιαγιά του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στο υπερ-σαμαρικό antinews είχε δημοσιευτεί προ 4 ετών το παρακάτω άρθρο σχετικά με το θέμα:
http://www.antinews.gr/2009/11/28/25696/

 Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο συντάκτης του άρθρου αυτού προσπαθεί να προσδώσει ένα ηρωικό "ανυπότακτο" προφίλ στο τζάκι του Σαμαρά προσπαθώντας έτσι να τον διαχωρίσει απ΄τους υπόλοιπους τζακάτους πολιτικάντηδες.
  Η προσπάθειά του εδράζεται στο γεγονός της αυτοκτονίας της Πηνελόπης Δέλτα την μέρα της εισόδου των Γερμανών κατακτητών στην Αθήνα το 1941. Έτσι εμμέσως πλην σαφώς προσπαθεί να "ηρωοποιήσει' τον Σαμαρά χαρακτηρίζοντας τον ως απόγονο ανυπότακτων.. Ακόμα λίγο και θα χαρακτήριζε την καθ'όλα αξιοσέβαστη Πηνελόπη Δέλτα ως την πρώτη αντιστασιακή.

 Από μία προσεκτική ανάγνωση του συγκεκριμένου άρθρου όμως προκύπτουν τελείως διαφορετικά συμπεράσματα.
Όπως φαίνεται, η Πηνελόπη Δέλτα αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα λόγω του τερματισμού της ερωτικής της σχέσης με τον Ίωνα Δραγούμη.
 Παραθέτουμε αυτούσιο το απόσπασμα απ΄το antinews:

  "Η Πηνελόπη βιώνει μαρτυρικά τον καταδικασμένο έρωτα της για τον Ίωνα! Θα κάνει δύο διαδοχικές απόπειρες αυτοκτονίας! Δεν μπορεί και δεν θέλει να κρύψει τον έρωτά της, τον ομολογεί στον άνδρα της διότι θέλει να είναι ειλικρινής κι ελπίζει πως θ’ αποκτήσει κάποτε την ελευθερία της. Όμως σκοντάφτει πάντα στους οικογενειακούς φραγμούς και στη δική της αίσθηση  καθήκοντος κι ευθύνης, απέναντι στον άνδρα της και τα παιδιά της. Η παράφορη σχέση της Πηνελόπης Δέλτα με τον Ίωνα Δραγούμη τελειώνει στα 1912, όταν αυτός συνδέεται με τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Από τότε, η Πηνελόπη Δέλτα θα ντυθεί στα μαύρα, μέχρι το τέλος της ζωής της. Το πάθος της, για τον Δραγούμη παραμένει άσβεστο μέχρι τον θάνατό της! Μέσα σε δύο χιλιάδες και πλέον χειρόγραφες σελίδες περιγράφει τον έρωτά της και την σχέση της με τον ‘Ιωνα, μ’ έναν μοναδικό τρόπο!"

Με όλο τον σεβασμό λοιπόν στην μνήμη και το έργο της Πηνελόπης Δέλτα, φαίνεται ότι αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει απ΄τις αντιδράσεις της. Δύο απόπειρες αυτοκτονίες και ντύσιμο στα μαύρα για το υπόλοιπο της ζωής της για έναν αποτυχημένο έρωτα.

Το ίδιο άτυχη φάνηκε η Πηνελόπη Δέλτα και στην συνέχεια της ζωής της. Διαβάζουμε:
 "Το 1925 εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας, που θα την καθηλώσει στην καρέκλα! Βαθμιαία παράλυση που έγινε ολική στο τέλος της ζωής της και της στέρησε και την τελευταία επιθυμία για ζωή!"

 Η ασθένεια που την ταλαιπωρούσε ήταν η πολυομελίτιδα.

 Μιλάμε λοιπόν για ένα άτομο που πέραν των πολύ σοβαρών ψυχολογικών της προβλημάτων, είχε να αντιμετωπίσει πλέον και τεράστια προβλήματα υγείας που σταδιακά την καθιστούσαν παράλυτη.
 Σίγουρα, η μοίρα στάθηκε πολύ άδικη με την Πηνελόπη Δέλτα, που πραγματικά βίωνε μία κόλαση.

 Στις 27 Απριλίου 1941, ημέρα εισόδου των Γερμανών στην Αθήνα πίνει το δηλητήριο που είχε μαζί της και πέντε μέρες μετά πεθαίνει. Στα παιδιά της άφησε το παρακάτω σημείωμα:

 
"Παιδιά μου, ούτε παπά, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Φροντίστε τον πατέρα σας. Τον φιλώ σφιχτά. Π.Σ. Δέλτα"
  
 Όπως φαίνεται, στο αποχαιρετιστήριο σημείωμα που άφησε πουθενά δεν λέει ότι αυτοκτόνησε επειδή μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα.

  Το πιθανότερο και το λογικότερο είναι ότι η Πηνελόπη Δέλτα καταβεβλημμένη πλέον απ΄τα ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα υγείας που την ταλαιπωρούσαν έκανε άλλη μία (την τρίτη) απόπειρα αυτοκτονίας. Ετούτη την φορά ήταν πετυχημένη. 
 Απλά συνέπεσε αυτή η τρίτη απόπειρα να γίνει την ημέρα της εισόδου των Γερμανών στην Αθήνα. Αυτήν την σύμπτωση εκμεταλλεύτηκαν αδέξια οι διάφοροι σαμαροφύλακες προκειμένου να παρουσιάσουν ότι η πρόγονος του τζακάτου Σαμαρά αυτοκτόνησε απ΄τον καημό της δήθεν επειδή η Ελλάς ετέθη υπό ξένη κατοχή...
 Αυτός ο τρόπος σκέψης θυμίζει τους αριστερούς που έψαχναν να βρουν ποιος απεβίωσε στις 17/11/1973 για να τον παρουσιάσουν ως "νεκρό του Πολυτεχνείου"...
 Μπουρδολογίες ολκής.

 

4 σχόλια:

  1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΗΛΙΑΚΕ , ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΑΠΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ . ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΤΑ ΗΡΩΠΟΙΟΥΜΕ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ . Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ . Ο ΔΙΣΕΓΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΝΥΧΑΚΙ ΤΗΣ ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ . ΕΝΤΑΞΕΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΡΩΣΤΗΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ . ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΟΤΙ ΑΤΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ . ΗΤΑΝ ΑΡΩΣΤΗ , ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΚΟΙΤΗ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΤΟΝ ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕ . ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΗ . ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΖΩΗΣ ΗΡΩΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΟΛΙΣ ΜΠΗΚΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ . ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΑΣΧΕ; ΑΠΟ ΑΙΜΟΡΟΙΔΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Στην περίπτωση της αυτοκτονίας της καθ'όλα σεβαστής Πηνελόπης Δέλτα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι αυτή συνέβη λόγω της εισόδου των Γερμανών στην Αθήνα.
    Αν έχεις κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο επ'αυτού, παρέθεσέ το.

    Αυτά που γράφεις περί μακεδονομάχων, αιμορροϊδων κτλ είναι άσχετα με το θέμα, αν όχι ατυχείς σπέκουλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς το σημείωμά της τα λέει όλα: ουδεμία μνεία περί Γερμανών. Αντίθετα είναι ένα σημείωμα αυτο-ενοχής για την αυτοκτονία της. Μια συγγραφέας αν μη τι άλλο δεν θα έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ "πετάξτε με στον κήπο" αλλά θα άφηνε κάποια παρακαταθήκη. Το σημείωμά της είναι σαφέστατο και οφείλουμε να μην βάζουμε ανυπαρκτα στοιχεία. Πέθανε λόγω ασθένειας και έρωτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω πως και στα περισσοτερο έργα της,εκτός από πατριωτισμος κ αφοσίωση,υπάρχει γενικά μια....μελαγχολια...στο για την πατρίδα είναι ένα να περιγραφει τον έρωτα της με τον δραγουμη(εκεινος αυτοκτονει,έμεινα κλεινετε σε μοναστηρι)ενώ στα μυστικά του γαμπρού,οι περισσοτερο ήρωες,πασχουν από κατάθλιψη,με πρώτο κ καλύτερο,τον Βασίλη τον κηπουρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή