Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Βιβλιοπαρουσίαση: "Αντάρτες και καπετάνιοι"

Το έργο "Αντάρτες και Καπετάνιοι" του ιστορικού Τάσου Χατζηαναστασίου είναι η πληρέστερη -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- μελέτη γύρω από το αντάρτικο στην βουλγαρική ζώνη κατοχής το 1941-44.
 Ο συγγραφέας ασχολείται με όλο το φάσμα του αντιστασιακού αγώνα στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη απ΄την πρώιμη εξέγερση του Σεπτεμβρίου του 1941 μέχρι την μεταστροφή της Βουλγαρίας 3 χρόνια μετά.

 Καταπιάνεται με κάθε γεωγραφική περιοχή όπου δρούσαν αντάρτες, αναλύοντας παράλληλα και τις μεταξύ τους διαφορές η επίλυση των οποίων σύντομα έγινε αιματηρή. Σκιαγραφεί τόσο τις Εθνικές Αντάρτικες Ομάδες (ΕΑΟ) του Τσαούς Αντών όσο και τον τοπικό ΕΛΑΣ, που ήταν οι κύριοι φορείς της αντιστασιακής δραστηριότητας στην βουλγαροκρατούμενη ζώνη, αλλά και οι πρωταγωνιστές του τοπικού κατοχικού εμφυλίου.
 Με δεδομένο ότι ο Τσαούς Αντών ήταν η δεύτερη περίπτωση (η πρώτη ήταν ο Ζέρβας) μη-κομμουνιστή οπλαρχηγού που άντεξε στον διμέτωπο αγώνα κατά την περίοδο της Κατοχής, η συγκεκριμένη μελέτη γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα καθώς ασχολείται ιδιαιτέρως με την δράση του.

 Μακριά από αριστερές ιδεοληψίες και ανιστόρητα μεταπολιτευτικά στερεότυπα ο συγγραφέας προσεγγίζει με νηφαλιότητα το θέμα και βοηθάει τον αναγνώστη να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου