Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Πως αντιδρούσαν οι απλοί χωρικοί όταν μάθαιναν ότι το ΚΚΕ ήλεγχε το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ


 Ο Θανάσης Μητσόπουλος ήταν φανατικός κομμουνιστής και πολιτικός εκπρόσωπος του ΕΑΜ στην τριμελή διοίκηση του 30ου συντάγματος του ΕΛΑΣ που δρούσε στην ευρύτερη περιοχή του όρους Πάικο στην κεντρική Μακεδονία. Στο έργο του " Το 30ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ" περιγράφει τις εμπειρίες του απ΄το αντάρτικο.
 Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στις αντιδράσεις των κατοίκων σε διάφορα χωριά της Παιονίας που έκανε περιοδεία αντιπροσωπεία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ  για να προσελκύσει κόσμο.
 Στο χωριό Πλαγιά περιγράφει ένα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό που συνέβη κατά τις ομιλίες του ιδίου (σελ.127) :

 


 Σύμφωνα με την περιγραφή του κομμουνιστή Θανάση Μητσόπουλου, ο κόσμος αρχικά ήταν πολύ ενθουσιασμένος με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, υπήρχε πατριωτική έξαρση και χαρά. Οι κάτοικοι ήταν θετικότατοι απέναντι στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα που οι ελασίτες έλεγαν πως έκαναν.

 Όμως, μόλις ξεκίνησε ο Μητσόπουλος να μιλάει για το ΚΚΕ, το κλίμα αντιστράφηκε. Όχι γιατί οι κάτοικοι κατάλαβαν ότι το ΚΚΕ συμμετείχε στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με τον Μητσόπουλο αυτό δεν τους παραξένεψε.  
 Αυτό που τους ενόχλησε ήταν όταν άκουσαν ότι το ΚΚΕ καθοδηγεί και είναι επικεφαλής του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.
 Δεν είχαν πρόβλημα με την συμμετοχή του ΚΚΕ. Είχαν πρόβλημα με την καθοδήγηση (δηλαδή το καπέλωμα) απ΄το ΚΚΕ.

    Στην επόμενη σελίδα 128, ο Μητσόπουλος περιγράφει την εξέλιξη αυτού του χωριού:



 Βλέπουμε ότι το ίδιο χωριό που αρχικά υπεδέχθη με θέρμη και πατριωτική έξαρση τους εκπροσώπους του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, πρωτού γίνει φανερό ότι αυτοί ήταν κομμουνιστές, λίγους μήνες μετά εξοπλίστηκε απ΄τους Γερμανούς κατά του ΕΛΑΣ.

 Αυτό το γεγονός είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο έβλαπτε τον αντιστασιακό αγώνα η εμμονή των κομμουνιστών να τον ποδηγετήσουν και να τον ελέγξουν πλήρως. Ο απλός λαός της υπαίθρου στο σύνολό του είχε όλη την καλή διάθεση να συνδράμει το έργο των ανταρτών κατά των κατακτητών αλλά δεν είχε καμμία διάθεση να γίνει πειθήνιο όργανο των κομμουνιστών.
 Οι κομμουνιστές αρχικά προσπαθούσαν να κρύψουν κατά το δυνατόν την ιδεολογική τους ταυτότητα, αλλά ήταν θέμα χρόνου να γίνουν αντιληπτοί και τότε προκαλούνταν αντιδράσεις απ΄τους μη-κομμουνιστές.
 Αυτό είχε σαν συνέπεια πολλά χωριά που ήταν αρχικά θετικότατα απέναντι στους αντάρτες, να μεταστραφούν και να εξοπλιστούν εναντίον τους.

 Βέβαια ο Μητσόπουλος προφανώς παραλείπει να αναφέρει την ολοκληρωμένη ιστορία για την εντυπωσιακή μεταστροφή αυτού του χωριού. Για να έφτασαν στο σημείο οι χωρικοί να πήραν τα όπλα κατά του ΕΛΑΣ σημαίνει ότι θα είχαν προηγηθεί είτε απειλές είτε βιαιοπραγίες των κομμουνιστών.
  Όπως άλλωστε είχαμε δει και εδώ, ο Μητσόπουλος συνήθιζε να "πετσοκόβει" κατά το δοκούν τις περιγραφές του για να ωραιοποιεί καταστάσεις. Κλασσική περίπτωση αριστερού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου