Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Βιβλιοπαρουσίαση: "Η μαύρη σκιά στην Ελλάδα"




 Η μονογραφία "Η μαύρη σκιά στην Ελλάδα" είναι έργο του ιστορικού Ιάκωβου Χονδροματίδη (ειδικευμένου στα του Β'Π.Π) και εκδόθηκε το 2001. Καταπιάνεται με την ιστορία του ελληνικού εθνικιστικού κινήματος την περιόδο του Μεσοπολέμου  και της Κατοχής.

 Για την εποχή του ήταν ένα έργο πραγματικά πρωτοποριακό που έδειξε καινούριους δρόμους κριτικής προσέγγισης της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Έστω και ακούσια, προετοίμασε το έδαφος για την δυναμική εμφάνιση των αναθεωρητών ιστορικών την δεκαετία του 2000.

 Ο ιστορικός Ιάκωβος Χονδροματίδης επιχείρησε για πρώτη ίσως φορά στην σύγχρονη ιστοριογραφία μία όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη παρουσίαση οργανώσεων και προσώπων που έπαιξαν κάποιον ρόλο -περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό δεν έχει σημασία- στις τότε εξελίξεις. Πρόσωπα που, ως την έκδοση της μονογραφίας του, ήταν εν πολλοίς άγνωστα ακόμα και σε αυτούς που ασχολούνταν με τα ιστορικά θέματα.
 Δεν χαϊδεύει αυτιά, δεν εξωραϊζει καταστάσεις και δεν αγιογραφεί κανέναν. Ούτε βέβαια πέφτει στην παγίδα της άκριτης δαιμονοποίησης της μιας ή της άλλης πλευράς. Αυτό και μόνο κάνει το έργο του να ξεχωρίζει ποιοτικά απ΄τα έντυπα προϊόντα της αριστερής εξαλλοσύνης που κυριάρχησε απ΄το '74 και μετά, με την συνενοχή της φοβικής δεξιάς βεβαίως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου