Για μία ακόμη φορά οι αυτοδιοικητικές εκλογές είχαν μόνο νικητές και κανέναν ηττημένο. Όλοι χαίρονται και πανηγυρίζουν για τα αποτελέσματα που έφεραν οι υποψήφιοί τους. Ή μάλλον, για να μαστε ακριβείς, επιλέγουν να πανηγυρίσουν για τα αποτελέσματα που τους αρέσουν και επιχειρούν να υποβαθμίσουν αυτά που δεν τους αρέσουν.
Νομίζουν ότι έτσι θα διατηρήσουν υψηλά το ηθικό των οπαδών τους προκειμένου να τους έχουν "ζεστούς" για τις ευρωεκλογές όπου η ψήφος είναι 100% πολιτική, εν αντιθέσει με τις αυτοδιοικητικές εκλογές όπου η ψήφος επηρεάζεται -αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο- από πρόσωπα και πράγματα των τοπικών κοινωνιών.
Επίσης οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 έδειξαν ότι είναι παρακινδυνευμένο να χρησιμοποιηθούν για εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι τότε το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει τις εντυπώσεις με την επικράτησή του στους δύο μεγαλύτερους δήμους, στην μεγαλύτερη περιφέρεια και συνολικά σε 8/13 περιφέρειες της χώρας. Αυτή η επιτυχία όμως απεδείχθη κενή νοήματος από πολιτικής άποψης, διότι ουδόλως απέτρεψε την κοινωνική απαξίωση και την εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ που ήρθε σε λίγο καιρό.
Αντιστρόφως, η τότε επιτυχία του Ν.Μιχαλολιάκου να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα είχε βαθύτατο πολιτικό νόημα διότι έβαλε την Χρυσή Αυγή στον πολιτικό χάρτη και έδωσε την απαιτούμενη ώθηση στο εθνικιστικό κίνημα για να θριαμβεύσει στις εκλογές του 2012.
Έτσι, ας μην σπεύδουν ούτε οι νεοδημοκράτες να χαρούν για τις επιδόσεις των υποψηφίων τους στις περιφέρειες, ούτε οι συριζαίοι για την Δούρου και τον Σακελλαρίδη. Πόσο μάλλον απ΄την στιγμή που έρχονται και οι ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής απ΄τις οποίες σίγουρα θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλέστερα πολιτικά συμπεράσματα.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Χρυσή Αυγή. Οι υποψήφιοί της πέτυχαν πολύ καλές επιδόσεις σε Αθήνα-Αττική κάτι που την βοηθά να κερδίσει τις εντυπώσεις διότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο δήμο και την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Στο χέρι της ηγεσίας της είναι να κεφαλαιοποιήσει αυτήν την επιτυχία (δεν ήταν θρίαμβος, ήταν επιτυχία) όχι τόσο εν'όψει ευρωεκλογών αλλά εν'όψει της νομοτελειακής ολοκληρωτικής κατάρρευσης του πολιτικού κατεστημένου.
Όσον αφορά τον αγώνα της Χρυσής Αυγής, θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός κλίματος υπεραισιοδοξίας ("Ο Ηλίας θα βγει δήμαρχος" ή "Πάμε για πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές") δεν βοηθάει σε τίποτα. Μπορεί να δημιουργεί μία πρόσκαιρη ευφορία στους οπαδούς αλλά απ΄την στιγμή που δεν επιβεβαιώνεται, μπορεί από ψυχολογικής άποψης να έχει αντίθετα αποτελέσματα διότι ο κόσμος όσο εύκολα ενθουσιάζεται αλλό τόσο εύκολα απογοητεύεται.
Ας μην ξεχνάμε ότι τόσο η κομβική επιτυχία του 2010 στην Αθήνα όσο και ο θρίαμβος των εκλογών του 2012 έγιναν χωρίς τυμπανοκρουσίες και υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου