Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Δεν υπήρχε... κανένας Άρης, επιστολή του ΕΠΟΝίτη Καλυβιώτη για τον Καπετάνιο του ΕΛΑΣ

Στην διεύθυνση: http://istorikatekmiria.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html αναρτήθηκε η παρακάτω επιστολή ενός στελέχους της ΕΠΟΝ ονόματι Κώστα Καλυβιώτη που είχε σταλεί στην εφημερίδα "Καθημερινή" στις 18 Γενάρη 1998. Ο Καλυβιώτης διετέλεσε Γραμματέας της Αντιφασιστικής Νεολαίας Θεσσαλίας από το 1941 έως το 1942 και Οργανωτικός Γραμματέας ΕΠΟΝ Ηπείρου από το 1942 έως το 1945 και μέλος του Κ.Σ. της ΕΠΟΝ. 
 Παρά το ότι αναμφισβήτητα μεγαλοποιεί την δράση του ΕΛΑΣ, η επιστολή του έχει ενδιαφέρον διότι δεν διστάζει να μιλήσει ευθέως για τον Βελουχιώτη:

      Κύριε διευθυντά, 
           Πολλή συζήτηση για τον Άρη! Μα τέλος πάντων, μην προσπαθείτε ορισμένοι όψιμοι ιστορικοί, να μας επιβάλετε τον Άρη σαν αρχηγό της Εθνικής Αντίστασης. Ο Άρης έγινε πολύ γνωστός από την αρνητική του συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση, παρά από τη θετική. Είναι προσβολή για το λαό και τους ήρωες της Αθήνας - γνωστούς και αγνώστους - προσβολή για τους Έλληνες αυτή σας η προσπάθεια. Μέχρι και τα τέλη του 1943 ο Άρης ήταν τελείως άγνωστος παντού. Όταν είχε ξεσηκωθεί ολόκληρη η Ελλάδα με ήρωες αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και απλούς πολίτες.
          Η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Ήπειρος, τα νησιά έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογους ήρωες που καμιά σύγκριση δεν γίνεται με τον Άρη. Αυτοί ήταν πάνω από τον Άρη με περγαμηνές σε μάχες με τους κατακτητές. Όταν στη Θεσσαλία η νεολαία οργανωνόταν στον Θεσσαλικό Ιερό Λόχο και μετά στην ΕΠΟΝ, δεν υπήρχε κανένας Άρης. Όταν δινόταν η μάχη της σοδειάς δεν υπήρχε κανένας Άρης. Υπήρχαν αφανείς ήρωες. Όταν στην Αθήνα ο λαός αγωνιζόταν για να σωθεί από την πείνα κατά της εργατικής επιστράτευσης, με νεκρούς και τραυματίες, δεν υπήρχε κανένας Άρης. Όταν στην Ήπειρο, ήρωες και ηρωίδες, δίνανε μάχες για τη ζωή και τη μόρφωση της νεολαίας, δεν υπήρχε κανένας Άρης.
        Η μάνα των Δαγκλαίων, η Πρίντζου, η Μαργαρίτα, η Αλίκη της Άρτας - η πρώτη αντάρτισσα - η Νίτσα Νάτση και χιλιάδες άλλες ήρωες ηπειρώτες δεν είχαν ανάγκη από κανέναν Άρη. Μην προσπαθείτε να γράψετε ψεύτικα την Ιστορία. Δεν διαπαιδαγωγείται έτσι η νέα γενιά.
          Υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων που φύγανε. Αυτοί ανάψανε τη φλόγα της Εθνικής Αντίστασης. Βρείτε τους και προβάλετέ τους. Προπαντός να μην ξεχαστούν.


                                                                                                   ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ
                                                                                                                      ( ΕΠΟΝίτης)
  Γραμματέας της Αντιφασιστικής Νεολαίας Θεσσαλίας από το 1941 έως το 1942 - Οργανωτικός Γραμματέας ΕΠΟΝ Ηπείρου 1942-1945 και μέλος του Κ.Σ. της ΕΠΟΝ.


Υ.Γ.  Αν κάποιος από σας που γράφετε - όπως γράφετε - την ιστορία του Άρη, θελήσει να ερευνήσει "τον βίο και την πολιτεία" των 18-20 "παληκαριών" που είχε εμπίστους γύρω του ο Άρης, θ' αναγκαστεί να ανακαλέσει ό,τι έχει γράψει.

1 σχόλιο:

  1. Γηράσκω αεί διδασκόμενος, τέλος πλέον στην προπαγάνδα των ανθελλήνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή