Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Τι απέγινε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ναπολέοντα Ζέρβα;


 Πριν από λίγα χρόνια είχα επισκεφθεί το Μουσείο που βρίσκεται στην πλατεία Καραϊσκάκη, Καλλέργη 9. Δεν ήταν ανοιχτό λόγω εργασιών. Έκτοτε το Μουσείο δεν ξανάνοιξε. Πριν λίγα χρόνια μάλιστα είχαν γίνει επερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων, από δύο βουλευτές, για τον λόγο που το μουσείο παρέμενε κλειστό. Η απάντηση ήταν αόριστη γενικολογία και έκανε λόγο για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πλέον έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε χρόνια και το μουσείο δεν λειτουργεί. Η εγκατάλειψη της πολιτείας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Προς τιμήν του, το 2000 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε μεσολαβήσει να γίνουν κάποια έργα στον περιβάλλοντα χώρο.
       Ο σκοπός του ιδρύματος - μουσείου Ναπ. Ζέρβα, ήταν η συγκέντρωση του προσωπικού αρχείου του Στρατηγού Ζέρβα καθώς και η δημιουργία βιβλιοθήκης για τον ΕΔΕΣ και γενικότερα για την Εθνική Αντίσταση. Στο μουσείο βρίσκεται αρκετός πλούτος και πληθώρα σπανίων εγγράφων και ντοκουμέντων για τον Στρατηγό Ζέρβα και την Εθνική Αντίσταση που δεν έχουν δημοσιευθεί μέχρι τώρα. Θεωρούμε πως πρόκειται για εγκληματική αμέλεια η μη λειτουργία του μουσείου. Ίσως κάποιους να τους συμφέρει αυτή η κατάσταση, μιας και η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης έχει καπηλευθεί από νοσταλγούς συνθημάτων τύπου "ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ" και ο τεράστιος πλούτος του αρχείου του μουσείου καταρρίψει τους μύθους τους.
      Χρέος μας και σκοπός μας είναι να ανοίξει πάλι το μουσείο για να είναι προσβάσιμο στο κοινό και στους ερευνητές. Παλαιότερα το τηλέφωνο του ιδρύματος ήταν το 210-5229562. Πλέον αυτός ο αριθμός δεν βρίσκεται σε ισχύ. Παρακαλούνται όσοι γνωρίζουν κάτι παραπάνω για το μουσείο, να επικοινωνήσουν μαζί μας για πληροφορίες.
 
 

5 σχόλια:

  1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΗΛΙΑΚΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ , ΓΙΑ ΨΑΞΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΕΟΕΑ . ΕΓΩ ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΝΟΠΛΟ ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΟΕΑ ( 2ο ΤΑΓΜΑ Δ.ΓΑΛΑΝΗΣ) . ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΜΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΓΑΜΨΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΟ ΒΡΟΝΤΑΕΙ ΜΑΝΑΜ' ΒΡΟΝΤΑΕΙ ΣΤΟ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΤΗ ΤΟ ΤΟΥΦΕΚΙ . Η ΤΟΝ ΥΜΝΟ ΤΩΝ ΕΟΕΑ , Η ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΓΟΡΟΥ . Η ΤΟΥ ΧΟΥΤΑ κ.λπ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΖΕΡΒΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΡΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ . ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΕΙΧΑ ΑΠΥΘΥΝΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΒΕΣΤΗ ΦΛΟΓΑ Ν . ΖΕΡΒΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα εχω εγω σε ...βιντεοκασετα ομως!!Μου τα ειχε δωσει ο μακαριτης ο δημ.σουτζος.αλλα αν τε βρω στην αποθηκη μου πως τα μεταφερω στο κασετοφωνο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η χηρα του ζερβα αικατερινη ζει αλαλ εχει ξεμεινει απο χρηματα να συντηρησει το μουσειο και ψαχνει χρηματοδοτες διοτι το αριστερο κωλοκρατος δεν την βοηθα καθολου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tο μουσείο έχει περάσει πλέον στην αρμοδιότητα του Πολεμικού Μουσείου, όπου Πρόεδρος του είναι ο κ. Καπερώνης Παναγιώτης.
    Για να επικοινωνήσετε μαζί του, πάρτε το 210 7252974, για να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με το πότε θα επαναλειτουργήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή