Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Έγγραφα που αποδεικνύουν την άψογη στάση του Ζέρβα όταν του προτάθηκε ανακωχή απ΄τους Γερμανούς


 Το ζήτημα της υπογραφής συμφωνιών μεταξύ αντιστασιακών οργανώσεων και κατακτητών είναι από τα πλέον λεπτά θέματα της κατοχικής περιόδου, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δύο κυριότερες οργανώσεις τον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ.
 Έχουμε αναφερθεί αρκετά στο θέμα και έχουμε παρουσιάσει έγγραφα (βλ.εδώ) που αποδεικνύουν την αναμφισβήτητη ύπαρξη σχετικής συμφωνίας μεταξύ ελασιτών και Γερμανών. Μίας συμφωνίας που άγγιζε τα όρια της προδοσίας εφ'όσον συνδυάστηκε με την ολομέτωπη προσπάθεια διάλυσης του ΕΔΕΣ απ΄τον ΕΛΑΣ.
 Αντιθέτως, και παρά τις ανούσιες κραυγές των κομμουνιστών, δεν υπάρχει η παραμικρή χειροπιαστή απόδειξη για παρόμοια κίνηση εκ μέρους του Ναπολέοντα Ζέρβα.

 Σε συμπλήρωση όλων όσων έχουν γραφτεί σχετικά με το θέμα τόσο απ΄το ιστολόγιό μας όσο και από άλλους διαδικτυακούς τόπους, παρουσιάζουμε δύο επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία.

 Το πρώτο είναι το τηλεγράφημα που έστειλε ο Ζέρβας στο Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής με το οποίο ενημέρωνε τους Συμμάχους για την πρόθεση των Γερμανών να τον προσεγγίσουν για σύναψη ανακωχής, και ζητούσε ανάλογες οδηγίες:


 
                               ("Η αλήθεια από τον ΄Αρη" του Κώστα Ιωάννου, σελ.53)

Όπως φαίνεται απ΄το παραπάνω, ο Ζέρβας έπραξε αυτό που έπρεπε εφ'όσον απ΄τον Ιούλιο του 1943 είχε τεθεί και τυπικά υπό τις διαταγές των Συμμάχων και ο ανταρτικός στρατός του λογιζόταν ως προκεχωρημένο τμήμα των συμμαχικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Ακριβώς το ίδιο ίσχυε και για τον ΕΛΑΣ (αλλά και για το 5/42 του Ψαρρού), όμως αυτό δεν εμπόδισε τους ελασίτες να υπογράψουν συμφωνίες με τους Γερμανούς.


 Αυτή ήταν και η απάντηση απ΄το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής:


                                  ("Η αλήθεια από τον ΄Αρη" του Κώστα Ιωάννου, σελ.54)


 Το παραπάνω τηλεγράφημα απευθυνόταν προφανώς στον Θέμη Μαρίνο, που ήταν Έλληνας αξιωματικός ενταγμένος στην Συμμαχική Στρατιωτική Αποστολή, και βρισκόταν κοντά στον Ζέρβα.


 Τα πράγματα λοιπόν είναι καθαρά και ξάστερα: Οι Γερμανοί προσέγγισαν τον Ζέρβα για σύναψη ανακωχής. Αυτός ενημέρωσε όπως όφειλε, τους Συμμάχους. Αυτοί απαγόρευσαν ρητώς οποιαδήποτε επαφή, και ο Ζέρβας υπάκουσε. Ούτε ήθελε ούτε μπορούσε να κάνει αλλιώς.

 Παρόμοιες κρούσεις έκαναν οι Γερμανοί και στην 8η μεραρχία του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο. Αυτοί όμως χωρίς να ενημερώσουν κανέναν, υπέγραψαν την σύναψη ανακωχής με τους Γερμανούς διότι πίστευαν ότι στο διάστημα της εκεχειρίας θα προλάβαιναν να διαλύσουν τον ΕΔΕΣ. Ούτε αυτό δεν κατάφεραν όμως.

 Ο Ζέρβας παρά το ότι γνώριζε για την υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ ελασιτών-Γερμανών, δεν την έδωσε στην δημοσιότητα (βλ.εδώ), εν αντιθέσει με τους κομμουνιστές που τον έβριζαν ως προδότη χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο, όπως κατήγγειλαν ακόμα και δικοί τους (βλ.εδώ).

2 σχόλια:

  1. Αυτά είναι ντοκουμέντα ανεπίδεκτα αμφισβητήσεως! Παρόλο που όμως έχουν δημοσιευθεί και αναιρούν στρατευμένες προπαγάνδες, εξακολουθούν ορισμένοι να λένε τα δικά τους. Υπάρχει και η απάντηση του Ζέρβα στο τηλεγράφημα του Καίρου. Αυτή εξεδόθη την ίδια ημέρα (13/10/1943) ιδιοχείρως από τον αρχηγό του ΕΔΕΣ και έλεγε ότι η απάντηση του ΣΜΑ θα τηρηθεί- όπως και έγινε- ενώ παράλληλα ενημέρωνε το ΣΜΑ για τις επιθετικές ενέργεις των ελασιτών. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί ότι ο Ρίχτερ στο βιβλίο του "Δύο επαναστάσεις και αντεπαναστάσεις στην Ελλάδα', β΄τόμο, αναφέρει ότι αυτό το έγγραφο επιβεβαιώνει τη συνεργασία Ζέρβα-Γερμανών!!!! Είναι ν΄απορείς.... Σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι συνεργασία Ζέρβα - Γερμανών, τον Οκτώβρη του '43 δεν υπήρχε, αντιθέτως ο ΕΛΑΣ Ηπείρου συμφώνησε δεκαπενθήμερη εκεχειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο. Την απάντηση του Ζέρβα στο ΣΜΑ την έχει δημοσιεύσει ο Ιωάννου σε άλλο βιβλίο του. Την βρήκα και θα την ανεβάσω και αυτή.
    Ευχαριστώ για την χρήσιμη παρατήρηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή