Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης του ΕΔΕΣ και του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ


 Ένα θέμα τριβής μεταξύ του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ ήταν και το ζήτημα της οικονομικής τους ενίσχυσης απ΄τους Άγγλους. Οι αριστεροί, ακόμα και μεταπολεμικά, επέμεναν να ισχυρίζονται ότι ο Ζέρβας και οι άντρες του ήταν μισθοφόροι που πληρώνονταν αδρά σε χρυσές λίρες ενώ οι ελασίτες ήταν φτωχοί και κατατρεγμένοι.
 Κάτι αντίστοιχο είχε υποστηρίξει παλιότερα ο πρώην ελασίτης, τότε υπουργός εξωτερικών και νυν πρόεδρος της δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
 Τότε, ο Θέμης Μαρίνος που εμπλεκόταν άμεσα στην οικονομική ενίχυση των αντάρτικων οργανώσεων εκ μέρους της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής του απάντησε με την παρακάτω ανοικτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" στις 14/01/1988 :
                                   "Φενάκη και Σβάστικα" του Κ.Ιωάννου, σελ. 24

 Πέραν των στοιχείων που παρέθετε, αναφέρθηκε και στην παρακράτηση εκ μέρους του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ του 10% της γεωργικής παραγωγής στις περιοχές που ήλεγχε.
 Αυτή ήταν η λεγόμενη "εθνική εισφορά" που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του βουνού, η ΠΕΕΑ, όπως είχαμε δει εδώ.

 Στο θέμα της χρηματοδότησης του ΕΔΕΣ έχει αναφερθεί και ο ιστορικός Ιωάννης Παπαφλωράτος στην μονογραφία του "ΕΔΕΣ - Άγνωστες πτυχές από την ιστορία της οργάνωσης".
  Στις σελίδες 36-40 αναφέρεται αναλυτικά στο ζήτημα και παραθέτει αναλυτικά τον χρονολογικό πίνακα των εισπραχθέντων ποσών της βρετανικής χρηματικής αρωγής προς τον ΕΔΕΣ. Τα στοιχεία προέρχονται απ΄την τελευταία συγκεντρωτική αναφορά που είχε κάνει ο Αντώνης Πετάσης προς τον Ζέρβα. Ο Πετάσης ήταν ο επικεφαλής της επιτροπής για τα οικονομικά της οργάνωσης.

 
 Άλλωστε, μετά το πέρας του πολέμου, ο ΕΔΕΣ ήταν η μοναδική οργάνωση που έδωσε στην δημοσιότητα έναν πλήρη απολογισμό των οικονομκών δραστηριοτήτων του. 
 Αντίθετα, το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ δεν έκανε τίποτα παρόμοιο. 
 Όπως και το ΚΚΕ ποτέ δεν έδωσε αναφορά για το που πήγαιναν τα λεφτά που του έστελνε η ΕΣΣΔ, το ΚΚΕ εσωτερικού ποτέ δεν έδωσε αναφορά για τα λεφτά απ΄τον Τσαουσέσκου κτλ...
 Προφανώς είναι θέμα αριστερής παράδοσης...

2 σχόλια:

  1. Αυτες ειναι οι αληθειες που δεν παραδεχονται οι πορωμενοι ΕΛΑΣιτες που μας εχουν πρηξει τα μπαλακια οτι μονο αυτοι κανανε πολεμο εναντιον των Γερμανων και κανενας αλλος.Και επισης εχουν το θρασος να ταυτιζουν τον ΕΔΕΣ και την ΕΚΚΑ με τα εθνοπροδοτικα Ταγματα Ασφαλειας.ΨΕΥΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oκ, εδεσίτη, μόνο που θα έπρεπε να ξέρεις ότι τα Τάγματα Ασφαλείας σε καμμία περίπτωση δεν ήταν "εθνοπροδοτικά" όπως ατυχώς λες.
    Παρακαλώ να είσαι περισσότερο προσεκτικός όσον αφορά τα Τάγματα Ασφαλείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή