Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Βιβλιοπαρουσίαση: "Οι άλλοι καπετάνιοι"



 Το συλλογικό έργο "Οι άλλοι καπετάνιοι" σε επιμέλεια Νικου Μαραντζίδη είναι ένα βιβλίο-σταθμός στην ιστοριογραφία της Κατοχής και ιδιαίτερα του κατοχικού εμφυλίου σην βόρεια Ελλάδα.
 Κυκλοφόρησε το 2006 και αποτελείται από 5 ενότητες. Κεντρική Μακεδονία, περιοχή μεταξύ Στρυμόνα και Αξιού, δυτική Μακεδονία, ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος.
 Για καθεμιά από αυτές ασχολείται και ένας ιστορικός.

 Ήταν το πρώτο βιβλίο που ασχολήθηκε επισταμένως με τους αντικομμουνιστές οπλαρχηγούς που έδρασαν στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Οπλαρχηγοί που άνηκαν βέβαια στο αντικομμουνιστικό στρατόπεδο αλλά που σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν όλοι να μπουν στο ίδιο τσουβάλι. Το ξεκίνημα τους στο αντάρτικο, η πορεία τους, η μετεξέλιξή τους, τα κίνητρα, οι μέθοδοί τους διέφεραν αισθητά.

  O προσεκτικός αναγνώστης που δεν έχει φάει την παραμύθα της πάλαι ποτέ αριστερής κυριαρχίας στην ιστοριογραφίας εκείνης της περιόδου, μπορεί -εκτός απ΄τις γνώσεις που αναμφίβολα θ'αποκτήσει- να εξάγει πολλά χρήσιμα συμπεράσματα που ανατρέπουν εκ βάθρων ορισμένα απ'τα ιστορικά θέσφατα της μεταπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου