Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας και της ασχετοσύνης των δεξιών


 Χθες Σαββάτο 30/11/2013 διοργανώθηκε με επιτυχία στο Σύνταγμα η εκδήλωση της Χρυσής Αυγής για τα φυλακισμένα ηγετικά στελέχη της. Δεν θα αναφερθούμε ιδιαίτερα σε αυτή καθεαυτή την εκδήλωση. Σχετική ενημέρωση υπήρξε άλλωστε και απ΄την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής αλλά και από άλλους ιστότοπους.

 Θα σταθούμε κυρίως στην αρνητική στάση απέναντι σε αυτήν την εκδήλωση που κράτησε ένα γνωστό δεξιό ιστολόγιο που υποστηρίζει ανοικτά τον Σαμαρά και την Νέα Δημοκρατία.
 Για να γίνουμε συγκεκριμένοι αναφερόμαστε εδώ:
 http://dexiextrem.blogspot.gr/2013/12/blog-post_9390.html

 Είναι απολύτως λογικό ένα κομματικό νεοδημοκρατικό ιστολόγιο να προσπαθεί να υποτιμήσει μία ανοικτή εκδήλωση ενός ανταγωνιστικού πολιτικού σχηματικού. Αυτά είναι μες στο επικοινωνιακό παιχνίδι των πολιτικών εντυπώσεων. Σε πολλά σημεία όμως ξεφεύγει.

  Αρχικά προκαλεί έκπληξη ότι σχολιάζει αρνητικά το γεγονός ότι οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν σημαίες. Σε πολιτική εκδήλωση πήγανε. Τι ήθελε να κρατάνε δηλαδή; Κρουασάν; Ή μήπως τον ενοχλούσε ότι κρατούσαν ελληνικές σημαίες;
 Στις συγκεντρώσεις της ΝΔ (όποτε αυτές γίνονται τέλοσπάντων...) δεν κρατάνε σημαίες;
 Εν πάσει περιπτώσει...

 Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του στον πασόκο συγκεντρωσιάρχη Μπιρσίμ είναι επίσης ακατανόητες. Τι σχέση έχει ο Μπιρσίμ με την Χ.Α; Αντιθέτως ο Μπιρσίμ είχε σχέση με το κόμμα με το οποίο συγκυβερνά η ΝΔ.
 Στην τελική, αν ο Μπιρσίμ ήταν καλύτερος στην δουλειά του απ΄τους αντίστοιχους συγκεντρωσιάρχες της ΝΔ την δεκαετία του '80, αυτό μάλλον σε βάρος των αρμόδιων στελεχών της ΝΔ είναι... Ας πρόσεχαν.

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο της κριτικής του όμως έγκειται στο μουσικό σκέλος.
 Καταρχήν ανακάλυψε "εμβατήρια του Σφακιανάκη"!!!!!  Ουδέν σχόλιον.
 Μετά γράφει επί λέξη:
  "Εκεί δε που οι οργανωτές το τερμάτισαν είναι όταν έπαιξαν το "πότε θα κάνει ξαστεριά" να το τραγουδάει ο Ξυλούρης... όπως το τραγουδούσε και εναντίον της χούντας. Το «να 'τανε 21» του Κουγιουμτζή ήταν το κερασάκι στην τούρτα που την επόμενη φορά θα περιλαμβάνει Λοιζο και Ρίτσο..."

 Ενημερωτικά, το συγκεκριμένο τραγούδι του Ξυλούρη, όπως και άλλα του ιδίου καλλιτέχνη, ακούγονται εδώ και πολλά χρόνια σε εκδηλώσεις της Χ.Α.
 Και φυσικά το "Πότε θα κάνει ξαστεριά" δεν είναι τραγούδι των ανύπαρκτων αντιδικτατορικών αντιστασιακών.
  Επειδή ο συγκεκριμένος δεξιός ιστολόγος δεν μπήκε στον κόπο να το ψάξει, τον παραπέμπουμε σε  σχετικό σύνδεσμο που αναφέρεται στην ιστορία του τραγουδιού:
 
http://kriaras.com/wp/kriaras-12.php

 Όπως βλέπουμε, οι ιστορικές ρίζες του "Πότε θα κάνει ξαστεριά" ανάγονται πιθανότατα στο αντάρτικο των Ελλήνων της Κρήτης κατά των Τούρκων. Το ότι χρησιμοποιήθηκε 2 αιώνες μετά απ΄τους καραγκιόζηδες του ανύπαρκτου αντιδικτατορικού αγώνα, δεν τους δίνει κανένα δικαίωμα να το καπηλεύονται.

Τον ενόχλησε επίσης που ακούστηκε και το τραγούδι "Να'τανε το '21" του Κουγιουμτζή..
 Μα γιατί τον ενόχλησε; Μήπως το θεωρεί και αυτό αντιδικτατορικό τραγούδι; Μα το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε επί επταετίας, το 1970.

Ιδού οι στίχοι του τραγουδιού που ενόχλησε τον νεοδημοκράτη ιστολόγο:

Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα
να `τανε το 21 να `ρθει μια στιγμή

Να περνάω καβαλάρης στο πλατύ τ’ αλώνι
και με τον Κολοκοτρώνη να `πινα κρασί

Να πολεμάω τις μέρες στα κάστρα
και το σπαθί μου να πιάνει φωτιά
και να κρατάω τις νύχτες με τ’ άστρα
μια Τουρκοπούλα (ομορφούλα) αγκαλιά

Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα
να `τανε το 21 να `ρθει μια βραδιά

Πρώτος το χορό να σέρνω στου Μοριά τις στράτες
και ξοπίσω μου Μανιάτες και οι Ψαριανοί

Κι όταν λαβωμένος γέρνω κάτω απ’ τους μπαξέδες
να με ραίνουν μενεξέδες χέρια κι ουρανοί

Να πολεμάω τις μέρες στα κάστρα
και το σπαθί μου να πιάνει φωτιά
και να κρατάω τις νύχτες με τ’ άστρα
μια Τουρκοπούλα (ομορφούλα) αγκαλιά

Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα
να `τανε το 21 να `ρθει μια βραδιά



 Δυστυχώς ο κομματικός φανατισμός τυφλώνει...


Και τελευταία, αλλά όχι έσχατη, έρχεται η ειρωνική προτροπή του περί Λοϊζου και Ρίτσου..

Δυστυχώς γι'αυτόν, η βουλευτίνα του κόμματός του που έφυγε κακήν κακώς απ΄το Βίτσι, τους πρόλαβε όλους και χρησιμοποίησε στίχους του Ρίτσου και μάλιστα κατά της Χ.Α:


Τα παράπονά του στην ίδια λοιπόν...


 Υ.Γ: Ρουφιάνοι της νουδούλας είσασταν οι πρώτοι που κάνατε μνημόσυνο στον Άρη Βελουχιώτη!

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική ανάρτηση, χαρακτηριστική της γνώσης και της εύστοχης κριτικής ματιάς του blog. Συγχαρητήρια για την οξυδέρκειά σας.

    Απεχθάνομαι βαθιά τόσο τους αριστερούς όσο και τους δεξιούς οπότε αξιωματικά δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός κριτής της κατοχικής Ιστορίας. Απο την λίγη μου όμως γνώση για εκείνη την εποχή -και κυριότερα απο τις διηγήσεις των γιαγιάδων, παππούδων κλπ- μπορώ να υποθέσω πως η Αριστερά και η Δεξιά καπηλεύτηκαν τον Εθνικισμό αλλά το έκαναν λανθασμένα. Έτσι, η Δεξιά έκανε το "σφάλμα" να αφήσει την Αριστερά να ταυτιστεί με τον ιδεαλισμό, την Επανάσταση και τον αλτρουϊσμό. Η Αριστερά έκανε επίσης το "σφάλμα" να αφήσει την Δεξιά να ταυτιστεί με τον Πατριωτισμό και το Έθνος. Βέβαια, ούτε η μια ούτε η άλλη πλευρά έχουν την παραμικρή σχέση με αυτά που πρεσβεύουν, μια και οι δύο ιδεολογίες είναι αντίθετες προς την Ιδέα και προς το Έθνος: Ο κομμουνισμός και ο φιλελευθερισμός είναι απλώς στυγνές οικονομικές θεωρίες οι οποίες (εκλαϊκευμένα) απλώς προτείνουν τρόπους κατανομής των χρημάτων μιας κοινωνίας. Η Δεξιά και η Αριστερά εξ' ορισμού καταγίνονται με τον υλισμό, την ισοπέδωση του ατόμου και την καταστροφή των Εθνών στο όνομα του χρήματος. Καμμία σχέση δεν έχει η Αριστερά με τον ανθρωπισμό ή η Δεξιά με την Πατρίδα. Βέβαια, ολ' αυτά είναι απλώς η γνώμη μου, η γνώμη ενός απλού παρατηρητή της Ιστορίας. Όπως και να 'χει, δεν με εξέπληξε η στάση των δεξιών της Ν.Δ. διότι μισούν το Έθνος όσο και οι κομμουνιστές.

    Παρακαλώ, συνεχίστε έτσι. Οι αναρτήσεις σας αξίζουν να διδάσκονται στα μελλοντικά βιβλία Ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή