Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Υπενθυμίσεις σε αυτούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση του Γοργοπόταμου


 Χθες, Κυριακή 25/11/2012 έγινε η ετήσια εκδήλωση για τον ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Πέραν των γνωστών αριστερών ανθέλληνων που πριν την εκδήλωση κατέθεσαν στεφάνι στο άγαλμα του εθνοπροδότη αρχισφαγέα Βελουχιώτη στην Λαμία, το παρόν έδωσαν και εκπρόσωποι ενός μικρού νεοσύστατου πατριωτικού κομματιδίου. Πήγαν εκεί για να τιμήσουν τον Ναπολέοντα Ζέρβα και την "ενωμένη εθνική αντίσταση"...

 Δεν αμφισβητούνται οι αγνές προθέσεις κανενός, αλλά θα έπρεπε να σκεφτούν ότι:
- Η παρουσία του οποιουδήποτε στον Γοργοπόταμο εκ των πραγμάτων νομιμοποιεί τον Βελουχιώτη, η κωλυσσιεργία του οποίου ήταν καθοριστική για τον χρόνο διεξαγωγής της επιχείρησης. Και φυσικά δεν μπορεί κάποιοι να δίνουν άφεση αμαρτιών στον Βελουχιώτη για τα εγκλήματα που εκείνος διέπραξε, μόνο και μόνο επειδή συμμετείχε (με το ζόρι και για λόγους ιδιοτελείς) στον Γοργοπόταμο...
 - Δεν υπήρξε ποτέ "ενωμένη εθνική αντίσταση" στην κατοχική Ελλάδα. Μία περιστασιακή συνεργασία λίγων αντρών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, με την μεσολάβηση των Άγγλων, και σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας δεν συνιστά "ενωμένη εθνική αντίσταση". Πόσο μάλλον, απ'την στιγμή που αυτή η συνεργασία όχι μόνο δεν είχε απολύτως καμμία συνέχεια, αλλά αντιθέτως την ακολούθησαν εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων.
 - Το σαμποτάζ του Γοργοπόταμου σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τους Βρετανούς, για τις κινήσεις των οποίων σχετικά με την συγκεκριμένη αποστολή υπήρχαν πολλά σκοτεινά σημεία.
 Βλ. εδώ.
 - Η τελική χρησιμότητα του σαμποτάζ της 25/11/1942 όσον αφορά την έκβαση του πολέμου στην βόρεια Αφρική ήταν μηδενική. Αν γινόταν μες στον Οκτώβριο οπότε και ήταν αρχικά σχεδιασμένο, τότε ενδεχομένως και να βοηθούσε. 
 - Αν ήθελαν κάποιοι να τιμήσουν τον Ζέρβα, ας το έκαναν σε άλλες εκδηλώσεις και όχι στο πανηγυράκι του Γοργοπόταμου, που έχει προ πολλού καπελωθεί απ΄τους αριστερούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου