Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η σφαγή των αρχειομαρξιστών απ΄τον ΕΛΑΣ και την ΟΠΛΑ



Έχουμε πει κατ’επανάληψη ότι το ΚΚΕ και φυσικά το ελεγχόμενο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ακολουθούσε το δόγμα "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας".
 Αυτό το δόγμα δεν το εφάρμοζαν μόνο απέναντι στους μη-κομμουνιστές ή στους αντικομμουνιστές, αλλά και απέναντι σε κομμουνιστές που δεν ήταν ευθυγραμμισμένοι με την σταλινική γραμμή του ΚΚΕ.
 Ο Άγις Στίνας στο βιβλίο του "ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ" αναφέρει πολλά παραδείγματα αρχειομαρξιστών που δολοφονήθηκαν απ’τους ελασίτες και την ΟΠΛΑ.
Ενδεικτικά κάποια ονόματα εκτελεσθέντων αρχειομαρξιστών:
  
- Δημοσθένης Βουρσούκης: Ήταν κρατούμενος στην Ακροναυπλιά απ’όπου δραπέτευσε. Εκτελέστηκε τις μέρες της Απελευθέρωσης.
 - Θύμιος Αδραμυτίδης: Συνδικαλιστής των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό. Εκτελέστηκε στην αυλή του Ευαγγελισμού το πρωινό της 3ης Δεκεμβρίου 1944, λίγο προτού ξεσπάσουν τα δεκεμβριανά.
- Θανάσης Οικονόμου:  Φοιτητής, στέλεχος της ΕΠΟΝ στου Γκύζη που πέρασε στις γραμμές των αρχειομαρξιστών.  Η ΟΠΛΑ τον εκτέλεσε αφού πρώτα του έβγαλε τα μάτια.
- Νίκος Αραβαντινός:  Παλιός κομμουνιστής απ’την Κεφαλλονιά με φυλακή και εξορία. Ο πατέρας του εκτελέστηκε απ΄τους Γερμανούς, ο ίδιος απ΄τους ελασίτες.
- Σταύρος Βερούχης: Ανάπηρος πολέμου που είχε εκλεγεί εκλέκτορας της ΠΕΕΑ, της κομμουνιστικής κυβέρνησης του βουνού. Διαφώνησε με στελέχη του ΚΚΕ για ζητήματα επιμελητείας, και τον αποκεφάλισαν.

 Επίσης, ο Στίνας παραθέτει αποσπάσματα της ομιλίας του αρχειομαρξιστή Γ.Ποντίκη στην κοινή διάλεξη-συζήτηση ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο Κομμουνιστικό Αρχειομαρξιστικό Κόμμα Ελλάδας στις 15/12/1946.
  
Μεταξύ άλλων ο Ποντίκης έλεγε:

"Έτσι εξηγείται η μανία των σταλινικών που κάτω από την σημαία του ΕΑΜ ήθελαν να μονοπωλήσουν όλο το κίνημα αντίστασης"

 Αφού ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα σφαγών αρχειομαρξιστών στην Φθιώτιδα, στο Αγρίνιο, στην Έδεσσα, στην Ήπειρο, στο Αμύνταιο, είπε: 
"Εν τω μεταξύ η σταλινική ηγεσία μεταφέρει τις δολοφονίες αρχειομαρξιστών στην Αθήνα"

 "Αγωνιστές του ΕΛΑΣ που απλώς υπήρχε η υπόνοια ότι είναι αρχειομαρξιστές δολοφονούνται πισώπλατα μέσα σε μάχες από φανατισμένα στοιχεία κατ’εντολήν της ηγεσίας"

"Τις μέρες αυτές (σ.σ: εννοεί την Απελευθέρωση) πιάνεται ο σύντροφός μας Γιώργης Ζούρης, μέλος της Γραμματείας του Πολιτικού Γραφείου του κόμματός μας και υπεύθυνος του παράνομου τυπογραφείου, δραπέτης τέσσρις φορές από φυλακές και εξορίες της ελληνικής δημοκρατίας του ιδιώνυμου, τέσσερις φορές επί Μεταξά και δύο επί Γερμανών που την τελευταία έφυγε από τα χέρια τους. Ο ήρως αυτός του εργατικού κινήματος δολοφονείται απ΄την ηγεσία του σταλινικού κόμματος."


 Δεν υπάρχει λόγος να πλατειάσουμε αναφέροντας ονόματα επί ονομάτων διαφωνούντων κομμουνιστών που σφαγιάστηκαν απ΄τους ελασίτες και κυρίως απ’ την ΟΠΛΑ.
 Απλά είναι καλό να γίνουν ευρύτερα γνωστές αυτές οι καταγγελίες των αρχειομαρξιστών σε βάρος του ΚΚΕ/ΕΑΜ/ΕΛΑΣ σαν μία ακόμη απόδειξη ότι την εποχή εκείνη οι σταλινικοί δεν έδειχναν την παραμικρή ανοχή σε όποιον ήταν αντίθετος μαζί τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου