Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Τι έκανε στην Κατοχή ο "ήρωας" της αριστεράς Γρηγόρης Λαμπράκης;


 Αυτές τις μέρες βγήκαν στο φως απ΄την Χρυσή Αυγή κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τα πολιτικά πιστεύω του "ήρωα" της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη την προπολεμική περίοδο. "Ναζιστικές" χαιρετούρες, "χάιλ χίτλερ" σε προσωπικές του επιστολές και δεν συμμαζεύεται!

 Σχετικά με την κατοχική δράση του Λαμπράκης δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες.
 Μόνο σε αυτήν την διεύθυνση  έχουν δημοσιευτεί κάποια στοιχεία, τα οποία όμως είναι αρκετά ενδιαφέροντα και καταδεικνύουν ότι η γερμανοφιλία αυτού του αριστερού τοτέμ συνεχίστηκε και καθόλη την διάρκεια της Κατοχής.
 Χωρίς σχόλια, παραθέτουμε το σχετικό κείμενο όπως αναρτήθηκε στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα :


 Κατά τη διάρκεια της κατοχής οι Γερμανοί διόρισαν πρωθυπουργό ένα πολύ καλό γιατρό – γυναικολόγο. Τον Λογοθετόπουλο. Αυτός ήταν καλός επιστήμονας, αλλά με την πολιτική δεν τα κατάφερε. Άρχισε επειδή του το απαίτησαν οι Γερμανοί, να κάνει αλλαγές σε διάφορα νοσοκομεία, έδιωξε όλο το διοικητικό συμβούλιο από το Αρεταίειο και αργότερα από το «Μαρίκα Ηλιάδη»
    Στο «Μαρίκα Ηλιάδη» ήταν ένας καθηγητής γυναικολογίας, τότε κορυφή. Ο Κων/νος Λούρος (Υπάρχει και δρόμος στην περιοχή αυτή με το όνομα του). Αυτός διώχτηκε σαν «μη συμπαθών» τους Γερμανούς, οπότε παραιτήθηκε και έφυγε τελείως από εκεί, μαζί με τον γυναικολόγο Κόκκαλη.
  Ο Κόκκαλης θα πάει στο ΕΑΜ, θα οργανώσει το παιδομάζωμα, θα φύγει στο παραπέτασμα και θα πεθάνει εκεί. Ο γιος του είναι ο γνωστός Σωκράτης Κόκκαλης πρόεδρος της INRACOM και του Ολυμπιακού. Ο Λούρος θα μείνει έξω από πολιτικές συγκρούσεις και θα γράψει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Χτες» Στο βιβλίο αυτό αναφέρει ότι παραιτήθηκε από το «Μαρίκα Ηλιάδη» μαζί με όλο του το επιτελείο για να μη συνεργαστεί με τους κατακτητές. Μόνο ένας έμεινε και συνεργάστηκε με τους Ναζί ο Γρηγόρης Λαμπράκης.
  Να τι γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του και στη σελίδα 201. Οι επισημάνσεις δικές μου.

... της Σχολής, καθώς και το δικό μου αρχείο. όπου κάποιος ιστορικός της ελληνικής Ιατρικής θα μπορέσει κάποτε να βρει τις λεπτομέρειες του σοβαρού εκείνου επεισοδίου.
    Όπως κι αν έχει το πράγμα, είχαμε πια βγει και οι τρεις μας στο πνευματικό και ηθικό κλαρί, μια και είχαν κοπεί οι γέφυρες με το Πανεπιστήμιο. Ή στάση μας, πού νομίζαμε πώς αποτελούσε μιαν έμμεση αλλά συνειδητή διαμαρτυρία εναντίον του κατακτητή, σχολιάστηκε πολύ· άλλοι ήταν υπέρ και άλλοι κατά.
    Ύστερα από λίγο, πήραν από τον Κόκκαλη κι από μένα τις διευθύνσεις των Κλινικών του «Άρεταιείου». Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Λογοθετόπουλος διέλυσε παράνομα το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαιευτηρίου «Μαρίκα Ηλιάδη» και εγκατέστησε έκεί το Δημόσιο Μαιευτήριο με όλο το επιτελείο του, αφού με έδιωξε φυσικά από τη διεύθυνση. Για λίγο καιρό ακόμα δεν πραγματοποιήθηκε και ή έξωση μου από το σπίτι μου, αλλά ήταν φανερό πώς δεν επρόκειτο ν' αργήσει. Τα αποχαιρετιστήρια από το Μαιευτήριο «Μαρίκα Ήλιάδη» ήταν συγκλονιστικά. Οι περισσότεροι από τους συνεργάτες μου παραιτήθηκαν, εκτός από έναν νέο υποβοηθό, πού τον είχα συμπαθήσει για την αθλητική του προϊστορία αυτός έμεινε και συνεργάστηκε με τον Λογοθετόπουλο. Ό νέος ονομαζόταν Γρηγόριος Λαμπράκης!
    Έτσι ο Κόκκαλης κι εγώ περιοριστήκαμε στους «Άγιους Αναργύρους» για την εξυπηρέτηση της «υποτυπώδους» πελατείας μας, πού έπρεπε  και να μας θρέψει. Από την εντατική ως τότε εργασία, πέσαμε απραξία. τη μοναξιά και τη νύχτα της Κατοχής, πού γινόταν όλο και Μ σκοτεινή. Στο αναμεταξύ, ο Κόκκαλης είχε παραδοθεί, όπως έγραψα παραπάνω, στο ΕΑΜ. κι έπαψα να 'χω επαφή μαζί του. Άλλα και με τον Χωρέμη οι σχέσεις μας έγιναν χαλαρές, ίσως επειδή οι κατοικίες μας ήταν μακριά ή μια από την άλλη και δεν εμπιστευόμαστε το τηλέφωνο.
    Ύστερα από το πυροτέχνημα της πανεπιστημιακής παραίτησης, ή απραξία και η μοναξιά άρχιζαν να επιδρούν στο ηθικό μου. Ένιωθα σαν το Λιοντάρι μέσα στο κλουβί, και αισθανόμουν πως κάτι έπρεπε να κάνω για μη χάσω το θάρρος μου. Ήμουν βέβαιος ότι κάποτε θα ξαναγύριζα σε μια ανανεωμένη Ιατρική Σχολή….

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Κατά τον Λούρο ο Λαμπράκης συνεργάστηκε με τους Γερμανούς στην κατοχή.  

2 σχόλια:

 1. Αγαπητε καλησπερα ,ειμαι πολυ συχνος αναγνωστης του ιστολογιου σας και μπορω να πω οτι οδευω προς το να γινω καθημερινος επισκεπτης.Θα ηθελα να διατυπωσω μια ενσταση ως προς την παραπανω αναρτηση και συγκεκριμενα για το συμπερασμα στο τελος.Προφανως και διαβαζοντας την εξελιξη των γεγονοτων μπορει να συμπερανει κανεις οτι ο Λαμπρακης συνεργαστηκε με τους Γερμανους.Αποκλειεται ομως φαινομενικα να ηταν συνεργατης τους και υπογειως να βοηθουσε την αντισταση?ουτως η αλλως σε προηγουμενες αναρτησεις σας εχουμε συναντησει αρκετες περιπτωσεις πατριωτων που φαινομενικα ηταν προδοτες στην πραγματικοτητα ομως προσεφεραν τα μεγιστα στον αγωνα εναντια στν κατακτητη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 2. Η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν είναι προϊόν δικής μου έρευνας.
  Την αναδημοσίευσα από άλλη ιστοσελίδα στην οποία και παραπέμπω.

  Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να απαντήσω υπεύθυνα στην ερώτησή σου.

  Πάντως είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τότε υπήρχαν πολλοί που επιφανειακά ήταν "προδότες" και "συνεργάτες" των κατακτητών, αλλά ουσιαστικά προσέφεραν τα μέγιστα στον πραγματικό εθνικό αγώνα.
  Για να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο όμως για κάποιον, θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτήν την "υπόγεια" δράση του κατά των κατακτητών.
  Στην περίπτωση του Λαμπράκη, τέτοια τεκμήρια αντίστασης δεν υπάρχουν.

  Συνεπώς, βάσει των στοιχείων της παραπάνω ανάρτησης, οφείλουμε να σταθούμε στο γεγονός της συνεργασίας του με τους Γερμανούς.
  Άλλωστε δεν είναι αφύσικο για έναν δεδηλωμένο γερμανόφιλο της προπολεμικής περιόδου να συνεργαστεί με τους Γερμανούς κατά την Κατοχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή