Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Και όμως, σύμφωνα με τον Βουλπιώτη υπήρχε ομάδα "Ε" και είχε ιδρυθεί από Έλληνες επιστήμονες στην εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία


 Όλοι έχουμε ακούσει την γνωστή παραφιλολογία περί ομάδας "Ε" που υποτίθεται ότι κινείται μυστικά και θα παρέμβει την κρίσιμη στιγμή σαν από μηχανής θεός για να σώσει τον Ελληνισμό. Φυσικά κανείς στοιχειωδώς σοβαρός άνθρωπος δεν παίρνει στα σοβαρά αυτές τις ανοησίες οι οποίες εκτός από προϊόν φαντασιοπληξίας είναι και άκρως επικίνδυνες διότι αποκοιμίζουν τον λαό.

 Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι υπάρχει μία μαρτυρία του γνωστού Ιωάννη Βουλπιώτη ο οποίος περιγράφει την ίδρυση μίας ομάδας "Ε", στην οποία ισχυρίζεται ότι συμμετείχε και ο ίδιος!
  Βέβαια αυτή η ομάδα "Ε" του Βουλπιώτη δεν είχε καμμία σχέση με την φαντασιακή "Ε" των διάφορων παρα-ιστορικών ουφολόγων, αλλά αξίζει να δούμε το ιστορικό της ίδρυσής της όπως αυτό αναφέρεται στο βιβλίο της Ιζαμπέλλας Παλάσκα (κόρης του Βουλπιώτη) "Άγγελος ή δαίμονας". Προφανώς η Παλάσκα καταγράφει αυτά που της διηγήθηκε ο πατέρας της.

 Ο Βουλπιώτης λίγο πριν την έκρηξη του Β'Π.Π το 1939 βρέθηκε στο Βερολίνο το οποίο άλλωστε επισκεπτόταν συχνά για επαγγελματικούς λόγους. Εκεί οργανώθηκε μία συνάντηση στο σπίτι του ναύαρχου Φον Κανάρις, αρχηγού της γερμανικής αντικατασκοπείας, στην οποία εκτός απ΄τον οικοδεσπότη και τον Βουλπιώτη συμμετείχε ο έλληνας πρέσβης στην Γερμανία Ραγκαβής και πολλοί έλληνες επιστήμονες. Μεταξύ αυτών ήταν ο Κοκοθάκης (ελληνοκύπριος γενικός διευθυντής του εργοστασίου αεροπλάνων Μέσερσμιτ),  ο Ιωάννης Χατζηαργύρης (αεροναυπηγός και στενός συγγενής του γνωστού Καραθεοδωρή) κ.α.
 Την συζήτηση άνοιξε ο Κανάρις ο οποίος τόνισε τα φιλελληνικά του αισθήματα και ενθάρρυνε τους έλληνες επιστήμονες να συνεργαστούν μεταξύ τους και να αλληλοϋποστηριχτούν για το κοινό όφελος χωρίς ο ίδιος ή η Γερμανία να αναμειχθούν, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα θιγόταν το Γ' Ράιχ ιδιαίτερα ενόψει του διαφαινόμενου πολέμου.
 Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις άλλων συνομιλητών, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι πιθανότατα θα συνέδραμε την προσπάθειά τους και ο Καραθεοδωρής. Όλοι επικρότησαν την ιδέα συγκρότησης μιας κλειστής λέσχης ελλήνων επιστημόνων που ζούσαν στην Γερμανία, ώστε αργότερα να γίνει πράξη η ίδρυση μιας εταιρείας η οποία σε πρώτη φάση θα διαχειριζόταν νέες εφευρέσεις στον τεχνολογικό τομέα. Ο Βουλπιώτης ήταν αυτός που πρότεινε την ονομασία "ομάδα Ε" για αυτήν την κλειστή λέσχη επιστημόνων, σαν συνέχεια της ομάδας "ΕΕ" που έδρασε πριν τον μακεδονικό αγώνα.
 Επίσης αναφέρει ότι ο ίδιος, ως καλός μπίζνεσμαν, την έβλεπε σαν μία καλή ευκαιρία για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη απ΄την επένδυση σε νέες τεχνολογίες.

 Στην συνέχεια του έργου δεν γίνεται άλλη αναφορά σε αυτήν την περίεργη "ομάδα Ε", οπότε το πιθανότερο είναι ότι αυτή η υπόθεση δεν είχε συνέχεια.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα παραπάνω προέρχονται από ισχυρισμούς του Βουλπιώτη.
 Ή πιο σωστά, από αναφορές της κόρης του στους δικούς του ισχυρισμούς.
 Σίγουρα μία μαρτυρία δεν αρκεί για να τεκμηριωθεί ιστορικά ένα γεγονός, αλλά αν και εφόσον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε είναι εντυπωσιακό πως μία λέσχη ελλήνων επιστημόνων της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας απέκτησε τέτοια "μυθική" διάσταση πέρα απ΄τα όρια κάθε λογικής...

 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου